ßßß
Składniki:– 3 szklanki mąki;– 2 żółtka;– niepełna szklanka kwaśnej śmietany;– 2 łyżki cukru;– 1 opakowanie cukru wanilinowego;– 125 g margaryny;– 70 g smalcu ( ja użyłam margaryny);– 50 g drożdży;– marmolada, dżem, owoce do nadziania (wg upodobań)– cukier puder do posypania;Wykonanie:Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić do pełna śmietaną. Przelać to do miseczki, wymieszać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże się rozpuszczą.Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne części, rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Koło podzielić na 8 lub 16 części (trójkątów). Nakładać nadzienie i zwijać zaczynając od szerokiego końca trójkąta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować jajkiem (ja nie smaruję). Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.Smacznego