Wykonanie
Jak już wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci się nimi wprost zajadają. Ja od dziecka pamiętam ten smak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować!

Składniki:– 3 szklanki
mąki;– 2
żółtka;– niepełna szklanka kwaśnej
śmietany;– 2 łyżki
cukru;– 1 opakowanie
cukru wanilinowego;– 125 g
margaryny;– 70 g
smalcu ( ja użyłam
margaryny);– 50 g
drożdży;–
marmolada,
dżem,
owoce do nadziania (wg upodobań)–
cukier puder do posypania;Wykonanie:Do szklanki wbić 2
żółtka i uzupełnić do pełna
śmietaną. Przelać to do miseczki, wymieszać, dodać
cukier i
drożdże. Wymieszać i zostawić, aż
drożdże się rozpuszczą.Do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier wanilinowy,
margarynę i
smalec. Posiekać do konsystencji
kaszki. Dodać
śmietanę z
drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne części, rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Koło podzielić na 8 lub 16 części (trójkątów). Nakładać nadzienie i zwijać zaczynając od szerokiego końca trójkąta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować
jajkiem (ja nie smaruję). Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.Smacznego