Wykonanie
Czasami brakuje czasu na przygotowanie obiadu, wtedy idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju
makarony z sosem. Ostatnio w ogóle na wszystko brakuje mi czasu, a do tego doszła choroba i brak sił na wymagające dużego nakładu pracy i czasu obiady. Miałam w zamrażarce trochę
szpinaku, w lodówce
ser pleśniowy i od razu pomyślałam, że będzie to połączenie idealne. Przepis jest bardzo prosty, a smak na prawdę wyjątkowy, tak powstał
makaron z sosem
szpinakowo-
serowym. Pamiętam jak się mówiło, że dzieci nie lubią
szpinaku, może dlatego, że sam w sobie jest mdły, chociaż ja uwielbiam jego smak, można komponować go z wieloma dodatkami, robić z niego koktajle, sosy i idealnie pasuje do obiadu. Poza tym jest to ogromna dawka żelaza, co przy skłonnościach do anemii lub przy wypijanych ogromnie dużych ilościach
kawy jest niezwykle ważne. Dzieci zajadają się
szpinakiem z apetytem, co mnie niezwykle cieszy. Polecam wszystkim, smaczny prosty obiad.

Składniki:– 300 g
szpinaku (ja użyłam mrożonego)– 30 dag
mięsa mielonego (może być drobiowe, może być wieprzowe)– 10 dag
sera typu rokpol– 1/2 szklanki
mleka– szklanka
bulionu warzywnego– 2 duże ząbki
czosnku– 1/4 szklanki
śmietany 30%–
sól,
biały pieprz–
makaronWykonanie:
Mięso podsmażyć na
oleju, dodać
szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty
czosnek i podsmażać do odparowania
wody. Gdy
woda odparuje zalać
bulionem, dodać
mleko i dusić wszystko około 10 minut. Dodać
śmietanę i pokruszony
ser, gotować do rozpuszczenia
sera. Doprawić
solą (ja
soli nie dodaję, bo
ser jest słony) i
białym pieprzem.Podawać z ugotowanym
makaronem.Smacznego