Wykonanie
Pieczone , rozpływające się w ustach
pomidory z aromatycznym farszem warzywnym z
kaszą bulgur. Mogą stanowić lekkie danie obiadowe , kolację lub przystawkę. Można podawać je same , z
sałatką , sosem lub grillowanym
mięsem. Najlepiej smakują na ciepło , wyjęte prosto z piekarnika.
Składniki:3 mięsiste , duże
pomidory1
czerwona cebula1 mała
cukinia5
pieczarek400 g
pomidorów krojonych z
czosnkiem100 g.
kaszy bulgur1 łyżka
masła klarowanego1 łyżka suszonej
bazylii1 łyżeczka
pieprzu młotkowanego z
kolendrąsól do smakuPrzygotowanie:
Pomidory myjemy , osuszamy , odcinamy wierzchy z ogonkiem.Wydrążamy miąższ uważając by nie uszkodzić ścianek
pomidora.
Cebulę ,
cukinię i obrane
pieczarki kroimy w kostkę .Na patelni rozgrzewamy
masło klarowane , przesmażamy
cebulę a po chwili dodajemy
cukinię i
pieczarki , mieszamy.Gdy warzywa się podsmażą dodajemy wydrążony miąższ z
pomidorów oraz
pomidory krojone , wsypujemy
kaszę bulgur , mieszamy.Dusimy do wchłonięcia przez
kaszę płynów.W połowie duszenia doprawiamy suszoną
bazylią ,
pieprzem młotkowanym z
kolendrą oraz
solą.
Farszem napełniamy wydrążone
pomidory , umieszczamy w naczyniu do zapiekania wraz z odciętymi czapeczkami.Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Smacznego