ßßß
Składniki: (na 2 porcje)100 g ryżu - u mnie pełnoziarnisty Uncele Bens1 mała cebulka5 pieczarek1 jajko klasy Lsól i pieprz do smaku1-2 łyżki dowolnego tłuszczu do smażenia *do podania: pomidor i szczypiorek* u mnie mix olejów, ale sprawdzi się również masło lub olej czy oliwaPrzygotowanie:Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu (uważając, żeby go nie rozgotować).Cebulkę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w grubszą kostkę (używam samych kapeluszy).Cebulkę i pieczarki obsmażamy na tłuszczu. Zmniejszamy płomień. Wbijamy jajko, rozprowadzamy je szybko po patelni mieszając z pieczarkami i cebulką (jakbyśmy robili jajecznicę), ale nie nie pozwalamy mu się całkowicie ściąć. Dodajemy szybko ugotowany ryż i całość mieszamy chwilkę smażąc, aż jajko się zetnie. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy.Podajemy od razu. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Potrawę podajemy np. w towarzystwie świeżych pomidorów.
Smacznego