ßßß
Zaopatrzyłam się ostatnio w suszony czosnek niedźwiedzi i od razu postanowiłam go wykorzystać w stosownym wypieku. Zamarzyły mi się bułki, aromatyczne i intensywnie pachnące czosnkiem.Stosowny przepis podpatrzyłam na blogu Filozofia smaku, choć oryginalnie został zapożyczony z bloga Moje kulinarne ekspresje . Recepturę delikatnie zmodyfikowałam z astępując wodę w całości mlekiem - od tego bułeczki wysz ł y niesamowicie delikatne w smaku .Efekt taki, że po niecałych dwóch godzinach delektowałam się świeżymi, jeszcze ciepłymi bułeczkami na II śniadanie. Smakowały wyśmienicie posmarowane jedynie masłem, nie potrzebowały dodatków - takie dobre!
Składniki na 8 dużych bułeczek - do formowania kształtu i pieczenia użyłam formy silikonowej na babeczki o trójkątnych kształtach2 i 1/2 szkl. mąki pszennej - tortowa, typ 450 + 1-2 łyżki do podsypania podczas wyrabiania - aby ciastu poprawić konsystencję, jeśli zajdzie taka potrzeba + 1 łyżk a do obsypania form y pr zed pieczeniem1 szkl. ciepłego mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem1/4 kostki świeżych drożdży [25g]1/2 kostki masła [100g] + 1 łyżeczka do wysmar o wania form y pr zed pieczeniem6 ząbków czosnku - dużych1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukrusezam naturalny i sezam czarny - do posypania bułeczek przed pieczeniem
W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekany w drobniutk ą kostkę świeży czosnek - lub przeciśnięty przez praskę - oraz suszony czosnek niedźwiedzi. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.Mąki przesiać przez sito do dużej miski. Zrobić dołek, wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem i zalać polową ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut aż drożdże "ruszą" i zaczną bąblować.Następnie dodać sól, wlać resztę mleka i przygotowane masło czosnkowe. Całość dokładnie wyrobić mikserem - przy użyciu mieszadeł hakowych - na gładkie, elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Jeśli potrzeba, dodać odrobinę mąki więcej.Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić swoją objętość.Po tym czasie, ciasto zbić kilka razy pięścią - aby je odpowietrzyć - i podzielić na 8 równych części.Formę silikonową, podzieloną na 8 niewielkich, trójkątnych kształtów, wysmarować masłem i obsypać mąką. Każdą część ciasta włożyć do foremki i ugnieść - aby dokładnie wypełniało brzegi . Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia.Przed pieczeniem bułeczki posmarować za pomoc ą pędzelka mlekiem i posypać sezamem w dwóch kolorach.Wstawić do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 5 minut - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy p oziom . Następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec kolejne 10-15 minut - czas pieczenia zależy od preferowanego stopnia zrumienienia bułeczek.Po wyjęciu z piekarnika, wyłuskać z formy i studzi ć na metalowej kratce.


