Wykonanie
Przygotowanie
chałwy w domu jest wyjątkowo proste i szybkie. My lubimy taką trochę "ziarnistą" ale wystarczy dłużej miksować
sezam, by uzyskać pył, a w rezultacie gładką masę. Możecie dodać również swoje ulubione dodatki.Lista zakupów:200 g
sezamu3.5- 4 łyżki
miodu1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżki
orzeszków pinii2 łyżki niesolonych
pistacjiSezam uprażyć na suchej patelni. Wyjąć i wystudzić. Zmiksować na pył.Dodać
miód, posiekane grubo
orzechy i
cukier. Dokładnie wymieszać. Uformować dowolny kształt i zawinąć w folię. Schować do lodówki na całą noc.Wyjąć na drugi dzień i pokroić na mniejsze kawałki.Do stylizacji na zdjęciu użyłam kul, które znajdziecie na stronie Mojaski (wspaniałej kobiety, która robi niesamowite lampy m.in. ze
strusich jaj).
Smacznego :)