ßßß Cookit - przepis na Chaďż˝wa domowa

Cha�wa domowa

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie chałwy w domu jest wyjątkowo proste i szybkie. My lubimy taką trochę "ziarnistą" ale wystarczy dłużej miksować sezam, by uzyskać pył, a w rezultacie gładką masę. Możecie dodać również swoje ulubione dodatki.
Lista zakupów:
200 g sezamu
3.5- 4 łyżki miodu
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki orzeszków pinii
2 łyżki niesolonych pistacji
Sezam uprażyć na suchej patelni. Wyjąć i wystudzić. Zmiksować na pył.
Dodać miód, posiekane grubo orzechy i cukier. Dokładnie wymieszać. Uformować dowolny kształt i zawinąć w folię. Schować do lodówki na całą noc.
Wyjąć na drugi dzień i pokroić na mniejsze kawałki.
Do stylizacji na zdjęciu użyłam kul, które znajdziecie na stronie Mojaski (wspaniałej kobiety, która robi niesamowite lampy m.in. ze strusich jaj).
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/04/Chalwa-domowa.html