Wykonanie
Ponieważ w dniach 8-14.11.2010 odbywa się akcja „Orzechowy Tydzień” postanowiłam przygotować coś nietypowego, przynajmniej dla mnie…
chałwę. Nigdy nie przepadałam za
chałwą, bo jest baaardzo słodka. Wertując czasopisma natknęłam się na przepis z kuchni tureckiej na
chałwę z
pistacjami, który zamiast karmelu wykorzystuje
miód. I właśnie to przekonało mnie, aby spróbować.
Chałwa z białego
sezamu dotarła do Polski właśnie z Turcji w czasach wojen z armią turecką. Ojczyzną
chałwy są Indie. Tam
chałwę wyrabia się z najczęściej z
kaszy manny.
Akcję „Orzechowy Tydzień” prowadzi Ela pisząca blog http://mybestfood.blogspot.com/2010/10/blog-post.html
Składniki:2 szklanki białego
sezamupół szklanki
miodupół szklanki
pistacjiSezam prażymy lekko na patelni. Ostudzone ziarna wsypujemy do blendera i mielimy. Pod koniec mielenia dodajemy
miód i mieszamy w blenderze. Wyłączamy blender i wsypujemy sparzone
pistacje. Mieszamy łyżką. Wykładamy powstałą masę do formy i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. Zamiast
pistacji można dodać
migdały lub inne
orzechy, a także
suszone owoce.Bardzo dobry przysmak! Polecam!