ßßß Cookit - przepis na Chałwa z pistacjami

Chałwa z pistacjami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Lubicie chałwę? Ja nie przepadam, ale oglądając jakiś program na Kuchni+ pokazywano jak się ją robi i pomyślałam: dlaczego nie spróbować? I oto jest - dużo lepsza niż te sklepowe :)
Składniki:
2 szklanki sezamu
10 łyżek jasnego miodu
2 garście obranych pistacji
Sezam uprażyć na suchej patelni aż zacznie pachnieć. Im ciemniej uprażymy go, tym ciemniejsza będzie nasza chałwa.
W tym czasie blanszujemy pistacje - zalewamy je gorącą wodą i po 2 minutach zdejmujemy z nich skórkę i siekamy.
Uprażony sezam przesypujemy do miski, dodajemy miód i bardzo dokładnie mieszamy. Mielimy w blenderze/maszynce do mięsa/malakserze aż uzyskamy jednolitą masę. masę formujemy w dowolny kształt, owijamy w folię aluminiową i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/11/chawa-z-pistacjami.html