Wykonanie
Lubicie chałwę? Ja nie przepadam, ale oglądając jakiś program na Kuchni+ pokazywano jak się ją robi i pomyślałam: dlaczego nie spróbować? I oto jest - dużo lepsza niż te sklepowe :)
Składniki:2 szklanki
sezamu10 łyżek jasnego
miodu2 garście obranych
pistacjiSezam uprażyć na suchej patelni aż zacznie pachnieć. Im ciemniej uprażymy go, tym ciemniejsza będzie nasza
chałwa.W tym czasie blanszujemy
pistacje - zalewamy je gorącą
wodą i po 2 minutach zdejmujemy z nich skórkę i siekamy.Uprażony
sezam przesypujemy do miski, dodajemy
miód i bardzo dokładnie mieszamy. Mielimy w blenderze/maszynce do mięsa/malakserze aż uzyskamy jednolitą masę. masę formujemy w dowolny kształt, owijamy w folię aluminiową i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.Smacznego :)