Wciągające, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciastkaczekoladowe z fasoli. Taka zdrowsza i wegańska alternatywa dla ciastekmaślanych. Są bardziej gorzkie niż słodkie, więc jeśli ktoś nie uważa, że czekolada powinna by właśnie gorzka, niech doda więcej syropu z agawy (można zastąpić cukrem).Składniki (około 7-9 sztuk ciastek):1 kopiasta szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (można użyć z puszki)3 łyżki syropu z agawy2 łyżki oleju roślinnego (użyłem rzepakowego)2 łyżki mleka roślinnego3 łyżki kakao½ – 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mielonego siemienia lnianegoszczypta soli⅓ tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowychWykonanie:Wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na 10 minut, by siemię wchłonęło wodę.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć łyżkę ciasta, spłaszczając utworzyć okrąg. Posypać czekoladą i orzechami.Piec 20 minut w 180 stopniach, po tym czasie będą lekko miękkie, stwardnieją po ostudzeniu.Smacznego!(bazowałam na przepisie z bloga erVegan)