ßßß Cookit - przepis na wegańska kokosowa bita śmietanka

wegańska kokosowa bita śmietanka

nazwa

Wykonanie

23 Kwi wegańska kokosowa bita śmietanka
0 Likes
Podziel się:
Pomyślelibyście, że da się ‚ubić’ mleko kokosowe? Świetna sprawa, kokosowa śmietanka jest lekka i puchata, z powodzeniem zastąpi kremówkę. Pamiętajcie jednak by przed ubijaniem porządnie mleczko schłodzić np 15 minut w zamrażarce! W razie gdyby mleczko nie chcialo się ubijać, dodajcie do niego trochę skrobii ziemniaczanej lub mojego całkiem niedawnego odkrycia – skrobii z manioku czyli tzw TAPIOKI (super zagęszcza sosy, w internecie bez problemu dostaniecie ja w dobrej cenie, np tu :)
1 puszka (400g) gęstego, dobrze schłodzonego MLECZKA KOKOSOWEGO
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub tapioki (opcjonalnie; łatwiej się ubije)
OPCJONALNIE (do smaku):
CUKIER PUDER/ KSYLITOL
łyżeczka soku z limonki
aromat waniliowy / kokosowy
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Mleczko kokosowe (musi być naprawdę zimne) przekładamy do zimnej miski. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż powstanie puszysty krem. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy aromat/cukier/ksylitol (zdecydowanie nie naraz!) Jeśli Wasze mleczko okaże się zbyt rzadkie lub będziecie mieli problem z ubiciem – warto dodać do niego 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub sproszkowanej tapioki – powinno pomóc.
trufle czekoladowo-migdałowo-daktylowe w 10 minut
trufle czekoladowe z orzechami
kokosowy sernik na zimno z musem z mango
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/weganska-kokosowa-bita-smietanka