Wykonanie
23 Kwi wegańska kokosowa
bita śmietanka0 LikesPodziel się:



Pomyślelibyście, że da się ‚ubić’
mleko kokosowe? Świetna sprawa, kokosowa
śmietanka jest lekka i puchata, z powodzeniem zastąpi kremówkę. Pamiętajcie jednak by przed ubijaniem porządnie mleczko schłodzić np 15 minut w zamrażarce! W razie gdyby mleczko nie chcialo się ubijać, dodajcie do niego trochę
skrobii ziemniaczanej lub mojego całkiem niedawnego odkrycia –
skrobii z
manioku czyli tzw TAPIOKI (super zagęszcza sosy, w internecie bez problemu dostaniecie ja w dobrej cenie, np tu :)1 puszka (400g) gęstego, dobrze schłodzonego
MLECZKA KOKOSOWEGO1-2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej lub tapioki (opcjonalnie; łatwiej się ubije)OPCJONALNIE (do smaku):
CUKIER PUDER/
KSYLITOLłyżeczka
soku z limonkiaromat waniliowy /
kokosowynie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Mleczko kokosowe (musi być naprawdę zimne) przekładamy do zimnej miski. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż powstanie puszysty krem. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy aromat/cukier/ksylitol (zdecydowanie nie naraz!) Jeśli Wasze mleczko okaże się zbyt rzadkie lub będziecie
mieli problem z ubiciem – warto dodać do niego 1-2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej lub sproszkowanej tapioki – powinno pomóc.

trufle czekoladowo-
migdałowo-
daktylowe w 10 minut
trufle czekoladowe z orzechami
kokosowy sernik na zimno z musem z
mangoPodziel się: