ßßß Cookit - przepis na kokosowy sernik na zimno z musem z mango

kokosowy sernik na zimno z musem z mango

nazwa

Wykonanie

0 Likes
Podziel się:
Ostatnio zostało mi całkiem sporo marchewkowo-kokosowych ciasteczek . A że byłam świeżo po zakupie aż trzech superdojrzałych mango i mialam taaak wielką ochotę na sernik na zimno, powstał taki oto deser. Trochę jak bounty, trochę jak mango lassi :) Bardzo lekkie i przyjemne ciasto, bez pieczenia! Z kuchennych gadżetów otrzebować będziecie blendera, garnka, płyty grzewczej, miski, łyżki iiii.. ok. 2 godzin cierpliwości by ciasto stężało. Smacznego !
(1 mała forma, śr ok 21cm)
SPÓD:
POKRUSZONA GRANOLA/ CIASTECZKA OWSIANE/ CZEKOLADOWE LUB NP TAKIE (ok 100g)
1 ŁYŻKA MASŁA
MASA SEROWO-KOKOSOWA:
SER MASCARPONE lub GĘSTY JOGURT GRECKI (250g)
MLEKO KOKOSOWE (najlepiej płynne z kartonika) (250ml)
WIÓRKI KOKOSOWE (100g)
CUKIER PUDER/KSYLITOL (ok pół szklanki lub nieco więcej, wg uznania)
LIKIER KOKOSOWY (opcjonalnie – 2 łyżki)
1 ŁYŻKA ŻELATYNY w proszku
MUS Z MANGO:
1 DUŻE MIĘKKIE MANGO (ok 400g)
SOK Z CYTRYNY (2 łyżki)
CUKIER BRĄZOWY/MIÓD/ KSYLITOL (1-2 łyżki, wg uznania)
ŚMIETANKA 30%, porządnie schłodzona (100ml)
1 ŁYŻKA ŻELATYNY w proszku
DO PODANIA:
CZEKOLADA MLECZNA/GORZKA, rozpuszczona
WIÓRKI KOKOSOWE
Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe, dosypujemy wiórki i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok 5 minut co jakiś czas mieszając po czym zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy 2 łyżkami wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia (na ok. 5 minut). Po tym czasie dolewamy jeszcze 2 łyżki wody i podgrzewamy by żelatyna całkowicie się rozpuściła (UWAGA: nie doprowadźcie jej do wrzenia, bo straci swoje właściwości !). Do schłodzonej masy kokosowej dodajemy mascarpone/jogurt grecki i delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką lub rózgą. Na koniec stopniowo dolewamy przestudzoną żelatynę.
Blaszkę (najlepiej tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy (tak by papier wystawał). Dno formy wylepiamy pokruszonymi ciasteczkami zmieszanymi z rozpuszczonym masłem. Na spód wylewamy masę serowo-kokosową i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok 1h.
W międzyczasie, mango obieramy, kroimy i miksujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do osobnego naczynka. Żelatynę rozpuszczamy analogicznie jak poprzednio, i dolewamy do wciąż ciepłej masy z mango, mieszamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia (ok 20 minut). Śmietankę ubijamy na sztywno. Bardzo delikatnie łączymy ją z 3/4 zimnego i tężejącego puree z mango. Mus wylewamy na masę serową i wyrównujemy. Wierzch polewamy pozostałą 1/4 puree. Schładzamy do całkowitego stężenia (ok 1,5-2h). Dodatkowo ciasto polać możecie rozpuszczoną czekoladą lub posypać dodatkową porcją wiórek kokosa. Gotowe!
*inspiracja musowa stąd
domowa czekolada z dodatkami
trufle czekoladowe z orzechami
trufle czekoladowo-migdałowo-daktylowe w 10 minut
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/kokosowy-sernik-na-zimno-z-musem-z-mango