Wykonanie
0 LikesPodziel się:



Ostatnio zostało mi całkiem sporo
marchewkowo-
kokosowych ciasteczek . A że byłam świeżo po zakupie aż
trzech superdojrzałych
mango i mialam taaak wielką ochotę na sernik na zimno, powstał taki oto deser. Trochę jak bounty, trochę jak
mango lassi :) Bardzo lekkie i przyjemne ciasto, bez pieczenia! Z kuchennych gadżetów otrzebować będziecie blendera, garnka, płyty grzewczej, miski, łyżki iiii.. ok. 2 godzin cierpliwości by ciasto stężało. Smacznego !(1 mała forma, śr ok 21cm)SPÓD:POKRUSZONA GRANOLA/
CIASTECZKA OWSIANE/
CZEKOLADOWE LUB NP TAKIE (ok 100g)1 ŁYŻKA MASŁAMASA
SEROWO-KOKOSOWA:
SER MASCARPONE lub GĘSTY
JOGURT GRECKI (250g)
MLEKO KOKOSOWE (najlepiej płynne z kartonika) (250ml)
WIÓRKI KOKOSOWE (100g)
CUKIER PUDER/KSYLITOL (ok pół szklanki lub nieco więcej, wg uznania)
LIKIER KOKOSOWY (opcjonalnie – 2 łyżki)1 ŁYŻKA
ŻELATYNY w proszkuMUS Z
MANGO:1 DUŻE MIĘKKIE
MANGO (ok 400g)
SOK Z CYTRYNY (2 łyżki)
CUKIER BRĄZOWY/MIÓD/
KSYLITOL (1-2 łyżki, wg uznania)
ŚMIETANKA 30%, porządnie schłodzona (100ml)1 ŁYŻKA
ŻELATYNY w proszkuDO PODANIA:
CZEKOLADA MLECZNA/GORZKA, rozpuszczona
WIÓRKI KOKOSOWEDo garnuszka wlewamy
mleczko kokosowe, dosypujemy wiórki i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok 5 minut co jakiś czas mieszając po czym zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy 2 łyżkami
wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia (na ok. 5 minut). Po tym czasie dolewamy jeszcze 2 łyżki
wody i podgrzewamy by
żelatyna całkowicie się rozpuściła (UWAGA: nie doprowadźcie jej do wrzenia, bo straci swoje właściwości !). Do schłodzonej masy kokosowej dodajemy mascarpone/jogurt grecki i delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką lub rózgą. Na koniec stopniowo dolewamy przestudzoną
żelatynę.Blaszkę (najlepiej tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy (tak by papier wystawał). Dno formy wylepiamy pokruszonymi
ciasteczkami zmieszanymi z rozpuszczonym
masłem. Na spód wylewamy masę
serowo-
kokosową i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok 1h.W międzyczasie,
mango obieramy, kroimy i miksujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnuszka, dodajemy
cukier i
sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do osobnego naczynka.
Żelatynę rozpuszczamy analogicznie jak poprzednio, i dolewamy do wciąż ciepłej masy z
mango, mieszamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia (ok 20 minut).
Śmietankę ubijamy na sztywno. Bardzo delikatnie łączymy ją z 3/4 zimnego i tężejącego puree z
mango. Mus wylewamy na masę
serową i wyrównujemy. Wierzch polewamy pozostałą 1/4 puree. Schładzamy do całkowitego stężenia (ok 1,5-2h). Dodatkowo ciasto polać możecie rozpuszczoną
czekoladą lub posypać dodatkową porcją wiórek
kokosa. Gotowe!*inspiracja musowa stąd

domowa
czekolada z dodatkami

trufle czekoladowe z orzechami
trufle czekoladowo-
migdałowo-
daktylowe w 10 minutPodziel się: