Wykonanie

Przepis na tą zupę usłyszałam w Dzień Dobry TVN . Ponieważ bardzo lubię
ciecierzycę, postanowiłam zrobić ten krem. Zupa świetna, sycąca i do tego ładnie wygląda.Składniki:2 puszki
pomidorów1 l
bulionu1 szklanka surowej
ciecierzycy1 pęczek
bazyliiszczypta
cynamonu1 ząbek
czosnkuszczypta
kurkumysólpieprz1
liść laurowy2
ziela angielskieWykonanie:
Ciecierzycę zalać dużą ilością
wody i odstawić na noc. Na drugi dzień
ciecierzycę odsączyć, zalać niewielką ilością
wody, dodać
liść laurowy i 2 ziarna
ziela angielskiego, i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać
sól.
Bulion zagotować, dodać
pomidory,
cynamon, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
czosnek, i
kurkumę. Całość zagotować a następnie zmiksować blenderem na krem, doprawić
solą i
pieprzem i dodać
ciecierzycę.Zupę podawać posypana posiekaną
bazylią.