Wykonanie
Cześć =) Dziś pokażę wam, jak przygotować hot doga. Nie będzie to zwykły hot dog, tylko będzie to hot dog z Chicago, tak jak oni robią w Stanach Zjednoczonych.Hot dogi w USA można dostać wszędzie: na stacjach benzynowych, na meczach futbolowych, na ulicy w budkach z hot dogami, ale tylko w Chicago można dostać takie hot dogi, jakie przedstawiam w tym wpisie.Do hot dogów z Chicago obowiązkowo dodajemy
musztardę. Nigdy, przenigdy nie pytajcie się o
ketchup, bo oni w Chicago do takich hot dogów
ketchupu nie używają.Jest to najlepszy sposób podawania hot dogów, ponieważ jest dużo warzyw i jest naprawdę smaczny.Jako ciekawostkę można podać, że Chicago jest drugim po Warszawie miastem, pod względem liczby zamieszkałych Polaków.Tego typu hot dogi są bardzo popularne wśród polonii chicagowskiej i można je bez problemu kupić na chicagowskim
Jackowie.Zapraszam na wycieczkę do Stanów Zjednoczonych, do Chicago i na takiego wspaniałego hot doga, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- podłużna
bułka, np.
bagietka (proszę nie kupować żadnego "dmuchanego"
pieczywa i innych piekarskich "wynalazków")- 1-2
ogórki kiszone- kawałek zielonego
ogórka-
pomidor- cienka
parówka- kawałek
cebuli-
musztarda-
sól1)
Bułkę przekrawamy na pół, ale tak, żeby pozostała w całości. Lekko odchylamy i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika, żeby się zagrzała.2) Wraz z
bułką do piekarnika wkładamy również
parówkę (w tym wpisie użyłem
parówki wieprzowej, ale w Chicago używają oczywiście
parówek z
wołowiny).3)
Ogórek zielony i
cebulę kroimy w kostkę,
ogórek kiszony w podłużne plastry (około 4-6), a
pomidora w półplastry (około 4-6).4) Nagrzaną
parówkę wkładamy do ciepłej
bułki i smarujemy
musztardą.5) Układamy kawałki
pomidora i
ogórka kiszonego, posypujemy
cebulą, a następnie zielonym
ogórkiem i przyprawiamy lekko
solą.
6) Zamykamy
bułkę.
Smacznego =)