Wykonanie
Cześć =) Dziś pokażę wam, jak przygotować hot doga. Nie będzie to zwykły hot dog,tylko będzie to hot dog z Chicago, tak jak oni robią w Stanach Zjednoczonych.Hot dogi w USA można dostać wszędzie: na stacjach benzynowych, na meczach futbolowych, na ulicy w budkach z hot dogami, ale tylko w Chicago można dostać takie hot dogi,jakie przedstawiam w tym wpisie.Do hot dogów z Chicago obowiązkowo dodajemy
musztardę. Nigdy, przenigdy niepytajcie się o
ketchup, bo oni w Chicago do takich hot dogów
ketchupu nie używają.Jest to najlepszy sposób podawania hot dogów, ponieważ jest dużo warzywi jest naprawdę smaczny.Jako ciekawostkę można podać, że Chicago jest drugim po Warszawie miastem,pod względem liczby zamieszkałych Polaków.Tego typu hot dogi są bardzo popularne wśród polonii chicagowskiej i można je bez problemu kupić na chicagowskim
Jackowie.Zapraszam na wycieczkę do Stanów Zjednoczonych, do Chicago i na takiego wspaniałego hot doga =)
Potrzebne będą:- podłużna
bułka, np.
bagietka (proszę nie kupować żadnego "dmuchanego"
pieczywa i innych piekarskich "wynalazków")- 1-2
ogórki kiszone- kawałek zielonego
ogórka-
pomidor- cienka
parówka- kawałek
cebuli-
musztarda-
sól1)
Bułkę przekrawamy na pół, ale tak, żeby pozostała w całości. Lekko odchylamy i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika, żeby się zagrzała.2) Wraz z
bułką do piekarnika wkładamy również
parówkę (w tym wpisie użyłem
parówki wieprzowej, ale w Chicago używają oczywiście
parówek z
wołowiny).3)
Ogórek zielony i
cebulę kroimy w kostkę,
ogórek kiszony w podłużne plastry (około 4-6), a
pomidora w półplastry (około 4-6).
4) Nagrzaną
parówkę wkładamy do ciepłej
bułki i smarujemy
musztardą.5) Układamy kawałki
pomidora i
ogórka kiszonego, posypujemy
cebulą, a następnie zielonym
ogórkiem i przyprawiamy lekko
solą.
6) Zamykamy
bułkę.Gotowe!
Smacznego =)