ßßß Cookit - przepis na Nalewka ananasowa z wanilią i cynamonem

Nalewka ananasowa z wanilią i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Kolejna nalewka w moim repertuarze to landrynkowa ananasówka. Przepyszny, złocisty trunek pachnący tropikalnym owocem z subtelną nutą przypraw. Już sam zapach obiecuje rozkoszną słodycz. Ja obiecuję, że warto taką nalewkę zrobić jeśli lubicie bardzo deserowe trunki .
Ananas do nalewki powinien być mocno dojrzały, o ciemnożółtym miąższu. Do zjedzenia np. w sałatce też taki dojrzały ananas też jest dużo lepszy . W polskich sklepach zazwyczaj można kupić ananasy do prawda ładnie wyglądające, ale jeszcze niedojrzałe. Niestety, nie mamy wyboru bo przecież to owoc z dalekich krajów więc zbiera się go zanim w pełni dojrzeje. Ja po prostu zostawiam ananasa w spokoju na kilka dni. Niech leży i robi się coraz słodszy. Kiedy liście obeschną a skórka zacznie zmieniać kolor z zielonego na brązowawy owoc zaczyna intensywnie pachnieć. To znaczy, że dojrzał i można go przerobić.
Najlepiej od razu kupcie 2 ananasy. Z jednego zróbcie nalewkę a z drugiego domowe lody pina colada . Będzie pysznie! Jeśli zostanie kawałek to możecie go zmiksować razem z ziołami na pyszny i bardzo orzeźwiający smoothie. U nas ananas nigdy się nie zmarnuje.
czas przygotowania: 60 minut + 3 miesiące
składniki:
600 g ananasa - waga po obraniu
1 laska wanilii
500 ml spirytusu 96%
500 ml czystej wódki 40%
500 ml wody
500 g cukru
kawałek kory cynamonu, ok. 8 cm
Jak zrobić nalewkę z ananasa?
Dojrzałego ananasa dokładnie umyłam i osuszyłam. Obrałam ze skórki i wycięłam twardy rdzeń a soczysty, słodki miąższ pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Przełożyłam do dużego słoja. Dodałam posiekaną laskę wanilii i zalałam alkoholem, spirytusem i wódką. Słój zakręciłam i odstawiłam na 2 tygodnie. Stał sobie po prostu w kącie kuchni.
Dwa tygodnie później zlałam cały płyn, odcisnęłam mocno owoce i wyrzuciłam je. Przygotowałam syrop. Do wody wrzuciłam pokruszoną na małe kawałki korę cynamonu i gotowałam 15 minut. Dosypałam cukier i gotowałam razem następne 10 minut. Syrop przecedziłam i ostudziłam, dolałam do zlanej nalewki i odstawiłam na kolejne 2 tygodnie do kąta.
Po następnych dwóch tygodniach przelałam nalewkę do butelek filtrując przez lejek z wacikiem. Nalewka powinna stać i dojrzewać w ciemnym miejscu jakieś 2 miesiące. Tylko pytanie czy tyle wytrzymacie bo ja już wiem, że jest przepyszna.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/04/nalewka-ananasowa-z-wanilia-i-cynamonem.html