Wykonanie
Poziom trudnościJakiś czas temu na weselu u znajomych, poczęstowano mnie
nalewką kawową. Jestem kawoszem i wszystko co
kawowe jest mi bliskie.
Nalewka smakowała wyśmienicie. Postanowiłam ją odtworzyć w domowych warunkach. Polecam tę
nalewkę wszystkim smakoszom
kawy.Porcja na ½ litra
nalewki kawowejSkładniki:30 g świeżo mielonej
kawy10 g potłuczonych ziaren kakaowca220 ml
spirytusu 96%1 cm
laski wanilii330 ml
wody100 g
cukruSposób przygotowania:Do słoika wsypać drobno zmieloną
kawę, potłuczone ziarna kakaowca (ten składnik można pominąć) i zalać
spirytusem.Dodać potłuczoną
wanilię, zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. W tym czasie często wstrząsać słoikiem. W rondlu wymieszać gorącą
wodę i
cukier, ostudzić i połączyć go z
nalewką. Wymieszać i odstawić na kolejny tydzień do sklarowania. Przefiltrować i rozlać do butelek.Smacznego!