ßßß Cookit - przepis na Likier na ziarnach kawy (ku rocznicy)

Likier na ziarnach kawy (ku rocznicy)

nazwa

Wykonanie

Produkcji domowych alkoholi ciąg dalszy. Dzisiaj przedstawiam likier na ziarnach kawy czyli szambelanówkę. Tak się nakręciłam na nalewki i likiery, że niedługo będę - albo już jestem - podejrzana o alkoholizm. A to nie jest mój ostatni trunek. Uspokajam więc wszystkich, którzy martwią się o mój trzeźwy umysł:) Likier kawowy zrobiłam raczej po to aby używać go do ciast, deserów i drinków. Samodzielnego jeszcze nie próbowałam za to nasączałam ciasto i efekt był bardzo dobry.
I tak się składa, że dzisiaj mija dokładnie dwa lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga. Od roku piszę Eksplozję smaku, którą zaczęłam tworzyć w rocznicę powstania starego bloga. W tym miejscu więc dziękuję wszystkim moim Czytelnikom, którzy tu zaglądają i zostawiają swoje komentarze, a także tym, którzy nie piszą ale wiem, że są bo statystyki na to wskazują.
Składniki:
1 l spirytusu
50 ziaren kawy jasnopalonej
laska wanilii
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
Ziarna kawy zalać spirytusem i 1 szklanką wody, dodać laskę wanilii i odstawić na 10 dni. Po tym czasie ugotowac syrop z 2 szklanek wody i cukru. Esencję przecedzić i zmieszać z zimnym syropem. Odstawić na 6-8 miesięcy.
Na zdrowie:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/08/Likier-na-ziarnach-kawy-ku-rocznicy.html