ßßß
 
            
         Składniki:10 ekologicznych czerwonych pomarańczykilkadziesiąt ziaren kawy (użyłam aromatyzowanej, czekoladowej)1 kg cukru1 l wody1 litr spirytusu3 laski wanilii3 kawałki kory cynamonuWykonanie:Pomarańcze dokładnie myjemy (jeśli nie są ekologiczne musimy je dodatkowo sparzyć wrzątkiem). W skórce robimy nożem niewielkie otwory, w które wciskamy ziarenka kawy. Pamiętaj - im więcej kawy, tym mocniejszy jej aromat w nalewce. Pomarańcze układamy w wyparzonym słoju, dodajemy wanilię i cynamon.Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy spirytus (można również wykorzystać wódkę i zredukować ilość wody, jednak wtedy nalewka będzie słabsza), mieszamy i zalewamy pomarańcze. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum miesiąc. Może również stać dłużej. Ja o mojej zapomniałam i stała rok :-). Po tym czasie nalewka jest gotowa i można się nią delektować w mroźne dni.Smacznego!
Składniki:10 ekologicznych czerwonych pomarańczykilkadziesiąt ziaren kawy (użyłam aromatyzowanej, czekoladowej)1 kg cukru1 l wody1 litr spirytusu3 laski wanilii3 kawałki kory cynamonuWykonanie:Pomarańcze dokładnie myjemy (jeśli nie są ekologiczne musimy je dodatkowo sparzyć wrzątkiem). W skórce robimy nożem niewielkie otwory, w które wciskamy ziarenka kawy. Pamiętaj - im więcej kawy, tym mocniejszy jej aromat w nalewce. Pomarańcze układamy w wyparzonym słoju, dodajemy wanilię i cynamon.Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy spirytus (można również wykorzystać wódkę i zredukować ilość wody, jednak wtedy nalewka będzie słabsza), mieszamy i zalewamy pomarańcze. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum miesiąc. Może również stać dłużej. Ja o mojej zapomniałam i stała rok :-). Po tym czasie nalewka jest gotowa i można się nią delektować w mroźne dni.Smacznego!