Wykonanie
Dzień dobry!Chyba już w całej Polsce spadł śnieg, może nie jest bardzo zimno i mroźno, ale trunek, który nas ogrzeje jest jak najbardziej mile widziany! Dzisiaj prezentuję Wam
słoneczną nalewkę pomarańczową, która umili czas oczekiwania na wiosnę.
Kawa,
wanilia i
cynamon nadają jej wyjątkowego aromatu. Idealna zimowa
nalewka!
Składniki:10 ekologicznych czerwonych
pomarańczykilkadziesiąt ziaren
kawy (użyłam aromatyzowanej, czekoladowej)1 kg
cukru1 l
wody1 litr
spirytusu3
laski wanilii3 kawałki kory
cynamonuWykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy (jeśli nie są ekologiczne musimy je dodatkowo sparzyć wrzątkiem). W skórce robimy nożem niewielkie otwory, w które wciskamy ziarenka
kawy. Pamiętaj - im więcej
kawy, tym mocniejszy jej aromat w
nalewce.
Pomarańcze układamy w wyparzonym słoju, dodajemy
wanilię i
cynamon.
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy
spirytus (można również wykorzystać
wódkę i zredukować ilość
wody, jednak wtedy
nalewka będzie słabsza), mieszamy i zalewamy
pomarańcze. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum miesiąc. Może również stać dłużej. Ja o mojej zapomniałam i stała rok :-). Po tym czasie
nalewka jest gotowa i można się nią delektować w mroźne dni.Smacznego!