Wykonanie
To pierwsza
nalewka jaką wykonałam. Jest moim tajnym składnikiem do tiramisu ;-) Na tiramisu przepisu jeszcze nie podawałam, ale na pewno się pojawi :)50 ziaren
kawy1
laska wanilii1 szklanka
wody1/2 szklanki
miodu1 litr
spirytusuCałe ziarna
kawy oraz
wanilię zalewamy
spirytusem i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni. Z
wody i
miodu gotujemy
syrop, studzimy i wlewamy do słoika z
nalewką. Odstawiamy jeszcze na 3 dni.
Nalewkę filtrujemy za pomocą filtra do
kawy lub waty i przelewamy w butelki. Nadaje się bezpośrednio do spożycia.W razie potrzeby dosypujemy
kawę sypaną.
Nalewka pomaga na
bóle głowy (sprawdziłam) - oczywiście w małej ilości ;-)Ten przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)