Wykonanie

2
filety z piersi kaczkioliwapieprzmajeranekkolendrakluski śląskie
ziemniaki ugotowane
mąka ziemniaczana1
jajkosólFilety myjemy i oczyszczamy, osuszone nacieramy
oliwą i niewielką ilością
ziół, Odkładamy je na kilka godzin.Ugotowane
ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę,uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo
mąki ziemniaczanej,Dokładamy wyjęta część. dodajemy
jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy równe kulki,w każdej robimy wgłębienieGotujemy w osolonej wodzie.
Filet z kaczki kroimy na plastry pod skos, by plastry były większe , na grubość ok 1,5 cm .Nie solimy, jedynie posypujemy
pieprzem ziołowym i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. po 2 min z każdej strony , do lekkiego zrumienienia.. sprawdzamy palcem,
mięso powinno być sprężyste.