Wykonanie
Bardzo popularne we Włoszech pyszne kanapki na ciepło, czyli PANINI! Idealne na późne śniadanie, w drodze do pracy czy uczelni. Bardzo proste w przygotowaniu, a jakie smaczne! U mnie dzisiaj z typowo włoskimi
smakami:
mozzarellą,
pomidorem,
rukolą i
kurczakiem. Jednak pomysłów na panini może być mnóstwo. Spróbujcie sami poeksperymentować, a i ja obiecuję kolejne inspiracje na panini już wkrótce!
składniki:2 porcje4
polędwiczki z
kurczaka (lub 1 pierś)
przyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
papryka słodka i ostra2
pomidorykulka
mozzarellirukolaawokadoząbek
czosnku2 ciabatty
olej rzepakowyAwokado miksujemy razem z
czosnkiem na gładką pastę.
Pomidory i
mozzarellę kroimy w plasterki.
Kurczaka marynujemy w przyprawach i smażymy na odrobinie
oleju po 4 minuty z każdej strony (aż
kurczak będzie złocisty). Jeśli używacie
piersi z kurczaka pokrójcie je wzdłuż na 4 części, aby wielkością przypominały
polędwiczki. Ciabattę kroimy wzdłuż i nakładamy kolejno
awokado,
rukolę,
kurczaka,
pomidora i
mozzarellę. Panini spłaszczamy i wkładamy do nagrzanego opiekacza. Pieczemy około 8-10 minut, do zrumienienia
bułki.A co jeśli nie mamy opiekacza do panini? Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i nakładamy panini, nakładamy folię aluminiową i dociskamy panini garnkiem i smażymy 5 minut, następnie odwracamy panini i znowu dociskamy garnkiem i smażymy kolejne 5 minut.Właściwości odżywcze:kalorie 620 kcal
białko 47 gtłuszcze 15 gwęglowodany 70 g