Wykonanie
Sałatka z
kaszy gryczanej,
soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie.Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wypierać produktu, które dobrze zachowają smak, wygląd i konsystencję.Robiąc
sałatkę, która ma być jednym, pełnym posiłkiem wybieram: zdrowe węglowodany (dowolną
kaszę), porcję
białka (chude
mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają ją kolorystycznie.Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj .

Składniki (porcja na 2 osoby):1 szkl .
kaszy gryczanej ugotowanej na sypko1/2 szkl . ugotowanej brązowej
soczewicy1/2 szkl . ugotowanego
groszku (może być konserwowy)1 mała
marchew3
rzodkiewki1/2
czerwonej cebulikilka gałązek
natki pietruszki2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
octu jabłkowego do marynowania
cebuli1/3 łyżeczki
cukrusól do smakuPrzygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać szczyptę
soli,
cukier i
ocet jabłkowy.
Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną
cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast
soku z cytryny.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Rzodkiewki pokroić w plastry.Na talerzu ułożyć składniki sałatki:
kaszę gryczaną,
soczewicę,
rzodkiewkę,
marchew,
groszek, marynowaną
cebulę. Dodać pokrojoną
natkę, skropić
sokiem z cytryny i
oliwą. Po wymieszaniu doprawić
sałatkę solą.Smacznego