ßßß
Składniki (porcja na 2 osoby):1 szkl . kaszy gryczanej ugotowanej na sypko1/2 szkl . ugotowanej brązowej soczewicy1/2 szkl . ugotowanego groszku (może być konserwowy)1 mała marchew3 rzodkiewki1/2 czerwonej cebulikilka gałązek natki pietruszki2 łyżeczki soku z cytryny2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki octu jabłkowego do marynowania cebuli1/3 łyżeczki cukrusól do smakuPrzygotowanie:Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier i ocet jabłkowy.Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Rzodkiewki pokroić w plastry.Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę gryczaną, soczewicę, rzodkiewkę, marchew, groszek, marynowaną cebulę. Dodać pokrojoną natkę, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po wymieszaniu doprawić sałatkę solą.Smacznego