ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki

nazwa

Wykonanie

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie.
Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wypierać produktu, które dobrze zachowają smak, wygląd i konsystencję.
Robiąc sałatkę, która ma być jednym, pełnym posiłkiem wybieram: zdrowe węglowodany (dowolną kaszę), porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają ją kolorystycznie.
Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj .
Składniki (porcja na 2 osoby):
1 szkl . kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
1/2 szkl . ugotowanej brązowej soczewicy
1/2 szkl . ugotowanego groszku (może być konserwowy)
1 mała marchew
3 rzodkiewki
1/2 czerwonej cebuli
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu jabłkowego do marynowania cebuli
1/3 łyżeczki cukru
sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier i ocet jabłkowy.
Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Rzodkiewki pokroić w plastry.
Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę gryczaną, soczewicę, rzodkiewkę, marchew, groszek, marynowaną cebulę. Dodać pokrojoną natkę, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po wymieszaniu doprawić sałatkę solą.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/04/saatka-z-kaszy-gryczanej-soczewicy.html