Wykonanie
Kolorowe sałatki to świetny pomysł na lekki posiłek. Dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, dodają energii, a dzięki zawartości błonnika, sycą na długie godziny. Pożywna
sałatka z komosą,
piersią kurczaka i słodkim akcentem w postaci
rodzynek, to świetny pomysł na posiłek do pracy czy szkoły. Zajadajcie na zdrowie :)

Składniki (na 2 porcje):100 g
rukoli2/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej10
pomidorków koktajlowych1 łodyga
selera naciowego2 łyżki
rodzynek2 łyżki pestek dyni1 łyżka
ziaren słonecznika1 pojedyncza
pierś z kurczakasól (do smaku)1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiświeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1 łyżka
soku z limonki lub
cytryny1 łyżka
oleju rzepakowegoDressing:3 łyżki
oleju sezamowegosól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)

Pierś pokroić w drobną kostkę, skropić
sokiem z cytryny, doprawi
solą,
pieprzem i
papryką. Podsmażyć na łyżce
oleju. Wystudzić.
Rukolę ułożyć na talerzu, dodać ugotowaną, przestudzoną komosę, pokrojone na połówki
pomidorki koktajlowe,
pierś z kurczaka, pokrojony w plasterki
seler naciowy i
rodzynki. Posypać podprażonymi na suche patelni
pestkami dyni i
słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Dressingiem polać
sałatkę. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!