ßßß
Składniki (na 2 porcje):100 g rukoli2/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej10 pomidorków koktajlowych1 łodyga selera naciowego2 łyżki rodzynek2 łyżki pestek dyni1 łyżka ziaren słonecznika1 pojedyncza pierś z kurczakasól (do smaku)1/2 łyżeczki słodkiej paprykiświeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)1 łyżka soku z limonki lub cytryny1 łyżka oleju rzepakowegoDressing:3 łyżki oleju sezamowegosól (do smaku)pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Pierś pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawi solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na łyżce oleju. Wystudzić.Rukolę ułożyć na talerzu, dodać ugotowaną, przestudzoną komosę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pierś z kurczaka, pokrojony w plasterki seler naciowy i rodzynki. Posypać podprażonymi na suche patelni pestkami dyni i słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Dressingiem polać sałatkę. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!