Wykonanie
Wytrawne gofry z
jarmużem … doskonałe, jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Ciekawy sposób na przemycenie dzieciom zdrowego warzywa …
jarmuż praktycznie nie wyczuwalny, co z pewnością zadowoli małych smakoszy :).



Składniki:350 ml
mleka2
jajka9 kopiastych łyżek
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka zmielonej
soli himalajskiej½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu4 garście posiekanych liści
jarmużu (dałam mrożone, ładnie się kruszą)150 g
żółtego sera (gouda)Wykonanie:Liście
jarmuż myjemy, pozbawiamy twardych części, szatkujemy. Jeśli używacie mrożonego
jarmużu wystarczy go pokruszyć.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy.Do miski wbijamy
jajka, wlewamy
mleko, dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól oraz
olej. Składniki miksujemy, a następnie dodajemy
ser i
jarmuż. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby dodajemy
mąki. Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy.Smacznego!