ßßß

Składniki:25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka)1 mała szalotka1 dymka1 czerwone i zielone chili2 łyżki ryżuliście sałaty rzymskiejświeża kolendra1/3 łyżeczki chili w proszkusok z 1/2 limonki1/2 łyżeczki cukru trzcinowego1,5 łyżeczki sosu ostrygowego1 łyżeczka sosu rybnego1/2 łyżki oleju do smażeniaPrzygotowanie:Ryż uprażyć na suchej patelni, powinien być lekko brązowy. Utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na mąkę.Mięso smażyć z dodatkiem oleju na mocno rozgrzanej patelni lub woku. Po 5 minutach smażenia mięso powinno być już gotowe do jedzenia. Jeśli chcecie wysmażyć je na chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut.Po usmażeniu dodać do mięsa, mielone chili, sok z limonki, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni.Gorące mięso wymieszać posiekaną szalotką, dymką i prażonym ryżem.Tak przygotowane mięso ułożyć na liściach sałaty, udekorować pokrojonymi papryczkami chili i listkami kolendry.Smacznego