Wykonanie
Larb, to
sałatka choć patrząc na zdjęcia możecie
mieć wątpliwość, czy to nie żart. Jej wygląd zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień.Larb pochodzi z Tajlandii i Laosu, jest pikantną i bardzo aromatyczną
sałatką. Podstawą tej potrawy jest dowolny gatunek
mięsa mielonego lub siekanego. Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (
cebula,
chili) i
zioła (
kolendra,
bazylia tajska,
mięta).Larb bardzo mi smakował,
mięso było chrupiące, pikantne, kwaśne i słone jednocześnie. Do tego
szalotka i aromatyczna
kolendra, całość to prawdziwa eksplozja smaków. Znajdziecie tu jeszcze jeden zaskakujący smak, mianowicie prażony i utarty
ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak.
Sałatkę podaje się na liściach
sałaty,
kapusty lub z
ryżem. Wybrałam wersje z liśćmi
sałaty, które zwija się i zjada wraz z
mięsem.Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna.


Składniki:25 dkg mielonej
wieprzowiny (
łopatka)1 mała
szalotka1
dymka1 czerwone i zielone
chili2 łyżki
ryżuliście
sałaty rzymskiejświeża
kolendra1/3 łyżeczki
chili w proszkusok z 1/2
limonki1/2 łyżeczki
cukru trzcinowego1,5 łyżeczki
sosu ostrygowego1 łyżeczka
sosu rybnego1/2 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie:
Ryż uprażyć na suchej patelni, powinien być lekko brązowy. Utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na
mąkę.
Mięso smażyć z dodatkiem
oleju na mocno rozgrzanej patelni lub woku. Po 5 minutach smażenia
mięso powinno być już gotowe do jedzenia. Jeśli chcecie wysmażyć je na chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut.Po usmażeniu dodać do
mięsa, mielone
chili,
sok z limonki,
cukier,
sos ostrygowy i
sos rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni.Gorące
mięso wymieszać posiekaną
szalotką,
dymką i prażonym
ryżem.Tak przygotowane
mięso ułożyć na liściach
sałaty, udekorować pokrojonymi
papryczkami chili i listkami
kolendry.Smacznego