Wykonanie
Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z
kurczaka). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej.Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek
kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny.Można pominąć zawijanie pasztetu w
szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam jednak, bardziej elegancką wersję z
szynką.

Składniki:80 dkg
mięsa z indyka (
udziec, pierś)25 dkg ugotowanej
kaszy jaglanej2
cebule (średniej wielkości)2
jajka eko1 łyżka
oleju do smażenia
cebuli +
olej do posmarowania formy do pieczenia1,5 łyżeczki
soli (płaskie)1 łyżeczka suszonego
tymianku2 łyżeczki mielonej
kolendry (ziarna)1/3 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu8-10 plastrów
szynki dojrzewającej (użyłam
szynki parmeńskiej)Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju.
Mięso,
kaszę jaglaną i usmażoną
cebulę zmielić w maszynce do
mięsa. Jeśli używacie
mięsa mielonego czynność można wykonać 1 raz, a gdy
mięso jest w kawałkach, to mielenie trzeba powtórzyć 2-3
razy.Zmieloną masę doprawić
solą,
tymiankiem,
kolendrą,
pieprzem.Dodać
jajka i bardzo dokładnie wymieszać masę na pasztet.Formę do pieczenia pasztetu posmarować
olejem i wyłożyć plastrami
szynki, w taki sposób, aby zachodziły na siebie i pozostawić spory zapas na przykrycie wierzchu pasztetu.Masę przełożyć do formy, wyrównać i wygładzić łyżką. Stuknąć kilka
razy formą z masą, aby usunąć powietrze z pasztetu.Wierzch pasztetu przykryć
szynką, którą trzeba wcisnąć brzegiem noża,
między foremkę a masę
pasztetową.Pasztet piec 1 godzinę w temp. 180 stopni.Po upieczeniu, pozostawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć z foremki.Smacznego