ßßß
Składniki:80 dkg mięsa z indyka (udziec, pierś)25 dkg ugotowanej kaszy jaglanej2 cebule (średniej wielkości)2 jajka eko1 łyżka oleju do smażenia cebuli + olej do posmarowania formy do pieczenia1,5 łyżeczki soli (płaskie)1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżeczki mielonej kolendry (ziarna)1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu8-10 plastrów szynki dojrzewającej (użyłam szynki parmeńskiej)Przygotowanie:Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.Mięso, kaszę jaglaną i usmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli używacie mięsa mielonego czynność można wykonać 1 raz, a gdy mięso jest w kawałkach, to mielenie trzeba powtórzyć 2-3 razy.Zmieloną masę doprawić solą, tymiankiem, kolendrą, pieprzem.Dodać jajka i bardzo dokładnie wymieszać masę na pasztet.Formę do pieczenia pasztetu posmarować olejem i wyłożyć plastrami szynki, w taki sposób, aby zachodziły na siebie i pozostawić spory zapas na przykrycie wierzchu pasztetu.Masę przełożyć do formy, wyrównać i wygładzić łyżką. Stuknąć kilka razy formą z masą, aby usunąć powietrze z pasztetu.Wierzch pasztetu przykryć szynką, którą trzeba wcisnąć brzegiem noża, między foremkę a masę pasztetową.Pasztet piec 1 godzinę w temp. 180 stopni.Po upieczeniu, pozostawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć z foremki.Smacznego