Wykonanie
Kolejny raz zapraszam do odkrywania kuchni podkarpackiej. Kotlety z
ziemniaków i
sera to proste, ale bardzo smaczne danie, popularne od Leska aż po Cisną. Bieszczadzki sposób na wykorzystanie
ziemniaków pozostałych po obiedzie. Tak przygotowane kotlety podajemy z
sosem pieczarkowym, z sosem mięsnym, albo po prostu z
kefirem. Zapraszam :)
Składniki na 12 niewielkich kotlecików:300 g ugotowanych
ziemniaków (całych lub tłuczonych)100 g
twarogu1
jajko1-2 łyżki
mąki pszennej (najlepiej krupczatki)1/2 łyżeczki
pieprzu1 płaska łyżka
majerankusól do smakukilka łyżek
bułki tartej do panierowania
olej do smażenia
Ziemniaki i
twaróg mielimy. Dodajemy
jajko,
mąkę,
sól,
pieprz i
majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki długości około 7 cm, panierujemy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.
Przepis pochodzi z książki „Jadło. Przepisy kulinarne pogranicza polsko-słowackiego”.Zapraszam na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ! :)Przepis bierze udział w akcji: