ßßß Cookit - przepis na Bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera

Bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz zapraszam do odkrywania kuchni podkarpackiej. Kotlety z ziemniaków i sera to proste, ale bardzo smaczne danie, popularne od Leska aż po Cisną. Bieszczadzki sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Tak przygotowane kotlety podajemy z sosem pieczarkowym, z sosem mięsnym, albo po prostu z kefirem. Zapraszam :)
Składniki na 12 niewielkich kotlecików:
300 g ugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych)
100 g twarogu
1 jajko
1-2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1/2 łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżka majeranku
sól do smaku
kilka łyżek bułki tartej do panierowania
olej do smażenia
Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki długości około 7 cm, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przepis pochodzi z książki „Jadło. Przepisy kulinarne pogranicza polsko-słowackiego”.
Zapraszam na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ! :)
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/02/bieszczadzkie-kotlety-z-ziemniakow-i.html