Wykonanie
W tym roku spróbowałyśmy paschę trochę odchudzić, okazuje się, że mniejsza ilość
masła i
cukru nie wpływa na smak tego wielkanocnego serniczka! Ponieważ
masło ma za zadanie scalić masę, dodałyśmy zamiast całej kostki połowę porcji a dodatkowo - niewielką ilość
żelatyny. Bardziej dietetyczna pascha smakowała wszystkim, a więc do dzieła:
Zmodyfikowany przepis:Składniki (na około 12 porcji)1 litr
mleka0,5 litra
śmietanki kremówki0,5 litra
śmietany 18%4
jajka0,5 kostki
masła10 dkg
cukrupłaska łyżeczka
żelatynyorzechymigdałyrodzynki i co Wam jeszcze do głowy przyjdzie z tzw "
bakaliowych"
cukier waniliowyJajka ubijamy z
cukrem na puszysta masę. W garnku gotujemy
mleko i powoli wlewamy je do ubitych
jajek (mieszać trzeba, żeby się nie zrobiły kluseczki).
Potem wlewamy do tego
śmietankę i
śmietanę 18%. Pomału ogrzewamy, żeby się zwarzyła, tworząc delikatny
serek.Wykładamy takie zwarzone
mleko na sitko, pokryte gazą i czekamy aż się odsączy i przestygnie.Delikatnie uciskamy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy nasz
serek, cały czas miksująć.Do serowej dodajemy
bakalie, na koniec dodajemy
żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej
wody.Wykładamy do miseczki lub dwóch mniejszych, wyłożonych gazą, wkładamy do lodówki. Następnego dnia wykładamy na talerzyk i ozdabiamy świątecznie.Jeśli nie liczycie kalorii, możecie zajrzeć tutaj