Wykonanie
Wegańskie spaghetti z
awokado z dodatkiem
suszonych pomidorów i
bazylii . Cudowne wykorzystanie
awokado, które nabiera tu zupełnie nowego wyrazu. Danie, które zrobisz w mig, a pozytywnie zaskoczy smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy kulinarnych.Uwielbiam
awokado, które jest niezwykle zdrowe, ale co najważniejsze pyszne. W kuchni można wykorzystać je na tysiące sposobów - jako dodatek do sałatek, kanapek, potrawek, a nawet ciast i deserów (pamiętacie cudowny
czekoladowy krem z
awokado ?).Wiele osób jednak nie lubi
awokado i uważa je za coś mdłego, bez smaku.
Mogę się założyć, że te osoby po prostu nigdy nie jadły dojrzałego
awokado . Bo jak
piwo musi być zimne to
awokado musi być dojrzałe ! Bez tego lepiej się za nie nie zabierać ani nie serwować go gościom. Jak rozpoznać dojrzałe
awokado i jak ewentualnie pomóc mu dojrzeć
pisałam tu .Dzisiaj wrzucam przepis na jedną z moich ulubionych potraw awaryjnych, w którym
awokado gra główną rolę. To wegańskie spaghetti z
awokado,
suszonymi pomidorami i
bazylią . Robię je zawsze, kiedy nie mam czasu lub pomysłu na obiad. To niezwykle proste i szybkie danie, które zasmakuje każdemu.
wegańskie(2 porcje)- 200 g
makaronu spaghetti (najlepiej z pszenicy durum)- 1 dojrzałe
awokado- 2 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych (u nie-wegan może być starty
parmezan)- 1 utarty ząbek
czosnku- 5
suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych w kostkę- 2 łyżki
oliwy- sok z 1/2
cytryny (jego ilość zależy, jaką kwasowość sosu chcesz uzyskać)- 2 garście listków świeżej
bazylii-
sól,
pieprz- do podania :
ziarna słonecznika podprażone na suchej patelni, świeża
bazyliaDo miski wrzucam miąższ z
awokado,
cytrynę i 2 łyżki
oliwy z oliwek. Całość ucieram widelcem do uzyskania gładkiej masy.Do masy dodaję pokrojoną
czosnek, nieaktywne
płatki drożdżowe,
suszone pomidory i pokrojone świeże liście
bazylii.
Solę,
pieprzę i całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Gotuję
makaron al dente. Odcedzam go i do garnka z
makaronem wrzucam moją masę z
awokado. Dokładnie mieszam, trzymając garnek na gazie. Nakładam do talerzy do
makaronu, ozdabiam świeżą
bazylią i posypuję
ziarnami słonecznika.Smacznego!