ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z awokado, suszonymi pomidorami i bazylią (wegańskie)

Spaghetti z awokado, suszonymi pomidorami i bazylią (wegańskie)

nazwa

Wykonanie

Wegańskie spaghetti z awokado z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii . Cudowne wykorzystanie awokado, które nabiera tu zupełnie nowego wyrazu. Danie, które zrobisz w mig, a pozytywnie zaskoczy smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy kulinarnych.
Uwielbiam awokado, które jest niezwykle zdrowe, ale co najważniejsze pyszne. W kuchni można wykorzystać je na tysiące sposobów - jako dodatek do sałatek, kanapek, potrawek, a nawet ciast i deserów (pamiętacie cudowny czekoladowy krem z awokado ?).
Wiele osób jednak nie lubi awokado i uważa je za coś mdłego, bez smaku. Mogę się założyć, że te osoby po prostu nigdy nie jadły dojrzałego awokado . Bo jak piwo musi być zimne to awokado musi być dojrzałe ! Bez tego lepiej się za nie nie zabierać ani nie serwować go gościom. Jak rozpoznać dojrzałe awokado i jak ewentualnie pomóc mu dojrzeć pisałam tu .
Dzisiaj wrzucam przepis na jedną z moich ulubionych potraw awaryjnych, w którym awokado gra główną rolę. To wegańskie spaghetti z awokado, suszonymi pomidorami i bazylią . Robię je zawsze, kiedy nie mam czasu lub pomysłu na obiad. To niezwykle proste i szybkie danie, które zasmakuje każdemu.
wegańskie
(2 porcje)
- 200 g makaronu spaghetti (najlepiej z pszenicy durum)
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (u nie-wegan może być starty parmezan)
- 1 utarty ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny (jego ilość zależy, jaką kwasowość sosu chcesz uzyskać)
- 2 garście listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
- do podania : ziarna słonecznika podprażone na suchej patelni, świeża bazylia
Do miski wrzucam miąższ z awokado, cytrynę i 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość ucieram widelcem do uzyskania gładkiej masy.
Do masy dodaję pokrojoną czosnek, nieaktywne płatki drożdżowe, suszone pomidory i pokrojone świeże liście bazylii. Solę, pieprzę i całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
Gotuję makaron al dente. Odcedzam go i do garnka z makaronem wrzucam moją masę z awokado. Dokładnie mieszam, trzymając garnek na gazie. Nakładam do talerzy do makaronu, ozdabiam świeżą bazylią i posypuję ziarnami słonecznika.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/04/spaghetti-z-awokado-suszonymi.html