Wykonanie

Kiedy gotuję bez przerwy, pomysły wskakują do głowy jak szalone. Nie nadążam za myślami i przeganiam te, które chcą mnie na dłużej przykuć do kuchni, a podążam za tymi, które rodzą szybkie, zdrowe i niedrogie dania, uwzględniając weekendowe zakupy, zasoby spiżarni, lodówki i warzywniaka. W tygodniu powstają potrawy z niewykorzystanego
awokado, połówek
jabłek, resztek
wędlin, warzyw z
bulionu... Powstają też zupełnie nowe przepisy, ale nie mam odpowiedniego światła, żeby się nimi z
Wami podzielić, bo wychodzę z domu kiedy jest jeszcze ciemno i wracam, kiedy już jest ciemno. Światłość widzę jedynie przez witryny w pracy, ale to nie ta sama "światłość", która rozbudza kulinarną wyobraźnię ;)Kiedyś wieczorami przeglądałam namiętnie inne strony kulinarne, branżowe miesięczniki, książki kucharskie. Dzisiaj koncentruję się na polubionych stronach na fejsbuku. Bywa, że wpadnie coś ciekawego w oko, a bywa, że tygodniami nie znajduję inspiracji. Z przepisem na kukurydziane racuchy było inaczej. Zwróciłam uwagę na polemikę jednej z blogerek z bardzo rozpoznawalną sieciówką. Weszłam na ich stronę, żeby ocenić przedmiotowość dyskusji i natknęłam się na przepis Pawła Małeckiego. Pominęłam
banany, zmieniłam proporcje, ale i tak sama w życiu nie wpadłabym na to, żeby zmiksować
kukurydzę, nie bardzo lubianą, i jeszcze dodać ją do słodkich racuchów! Zatem z góry dziękuję za toczące się boje, czy słusznie czy nie, nie mnie to oceniać, ale bez nich nie trafiłabym na przepis, który wyrwał z butów moich
trzech, wytrawnych smakoszy :)Składniki:zaczyn: 20 g świeżych
drożdży, łyżka
mąki pszennej, łyżeczka
cukru trzcinowego nierafinowanego, 100 ml ciepłego
mlekaciasto:wyrośnięty zaczynzmiksowana na pulpę puszka słodkiej
kukurydzy200 g
mąki żytniej razowej150 g
mąki pszennej1
jajko200 ml ciepłego
mleka70 g stopionego
masła(można cisto dosłodzić i posolić, ale z
karmelowym sosem absolutnie jest to nadużyciem)

Emotikon
winkkarmel:2 czubate łyżki erytrolu100 ml
śmietany kremówkiWymieszać zaczyn z pozostałymi składnikami ciasta i odstawić do wyrośnięcia. W małym rondelku rozpuścić erytrol. Poczekać aż zacznie zmieniać kolor i wlać kremówkę. Gotować kilka minut. Uważać, bo strasznie buzuje! Lekko przestudzić. Racuchy smażyć na klarowanym
maśle (
kukurydza uwielbia
masło). Podać polane
karmelowym sose m.
