ßßß
wegański(2 porcje)- 200 g makaronu spaghetti - dobrej jakości, najlepiej włoskiego*- 2 ząbki czosnku- 5-7 pomidorów suszonych z zalewy- 2-3 garście świeżego szpinaku- oliwa z oliwek- sól, pieprz- do podania: podprażone na patelni orzeszki PiniMakaron gotuję al dente w osolonej wodzie.Wraz z początkiem gotowania makaronu, na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią drobno pokrojony czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Chwilę smażę, a następnie dodaję opłukany i osuszony szpinak (jeśli ma duże liście, kroję je). Całość solę i pieprzę. Chwilę smażę, mieszając aż szpinak zwiędnie. Szpinak ma być przysmażony, ale jeszcze jędrny.Gdy szpinak jest gotowy, zdejmuję patelnię z ognia. Wrzucam na nią odcedzony makaron, dokładnie mieszam i przekładam na talerze.Gotowe spaghetti ze szpinakiem posypuję orzeszkami Pini oraz świeżo zmielonym pieprzem. Idealnie będzie pasował do niego wegański parmezan .Smacznego!*prawdziwy włoski makaron jest zrobiony z pszenicy durum i jest bezjajeczny