ßßß
Mam nadzieję, że znajdzie się na sali jakiś leniwiec z zamiłowaniem do kuchni meksykańskiej, bo dzisiaj pikantne fajitas z kurczakiem, które przygotowuje się w 10 minut. Wszystko kroimy, wrzucamy do pieca i praktycznie wracamy na gotowe. Jeśli odejmiecie kurczaka i dorzucicie tempeh czy tofu, wegetariańska/wegańska kolacja gotowa. Zero wymówek, leniwe gotowanie dla każdego. A jakie pyszne!kalorie i makroskładniki dla 1 porcji/ 1 sztukiskładniki na 50 porcji/pralinek► pierś z kurczaka [500 g]► papryka czerwona [690 g / 3 sztuki]► cebula biała [2 sztuki]► cebula czerwona [2 sztuki]► olej rzepakowy [20 g / 2 łyżki]► awokado [140 g /1 sztuka ]► placki pszenne tortilla [6 sztuk]► ser żółty (gouda, ementaler, mozzarella) [150 g]► sok z limonki [z 1 sztuki]► papryka słodka [2 łyżeczki]► czosnek granulowany [2 łyżeczki]► sól morska [1 łyżeczka]► papryka chili [1 łyżeczka]1. Cebulę, paprykę i kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.2. Pokrojone warzywa z mięsem doprawić, dodać olej i porządnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25-30 minut. Mięso powinno być całkowicie upieczone a warzywa lekko miękkie i słodkawe.4. W międzyczasie zetrzeć ser i pokroić awokado w plasterki.5. Wyłożyć upieczone warzywa z mięsem na tortille, dodać awokado i posypać serem. Całość skropić sokiem z limonki, zawinąć i podawać. Jeśli lubimy roztopiony ser, można posypać nim zimne tortille i włożyć je na moment do piekarnika, żeby ser się rozpłynął na placku.