Wykonanie

Mam nadzieję, że znajdzie się na sali jakiś leniwiec z zamiłowaniem do kuchni meksykańskiej, bo dzisiaj pikantne fajitas z
kurczakiem, które przygotowuje się w 10 minut. Wszystko kroimy, wrzucamy do pieca i praktycznie wracamy na gotowe. Jeśli odejmiecie
kurczaka i dorzucicie tempeh czy
tofu, wegetariańska/wegańska kolacja gotowa.
Zero wymówek, leniwe gotowanie dla każdego. A jakie pyszne!kalorie i makroskładniki dla 1 porcji/ 1 sztukiskładniki na 50 porcji/pralinek►
pierś z kurczaka [500 g]►
papryka czerwona [690 g / 3 sztuki]►
cebula biała [2 sztuki]►
cebula czerwona [2 sztuki]►
olej rzepakowy [20 g / 2 łyżki]►
awokado [140 g /1 sztuka ]► placki pszenne tortilla [6 sztuk]►
ser żółty (gouda, ementaler,
mozzarella) [150 g]►
sok z limonki [z 1 sztuki]►
papryka słodka [2 łyżeczki]►
czosnek granulowany [2 łyżeczki]►
sól morska [1 łyżeczka]►
papryka chili [1 łyżeczka]1.
Cebulę,
paprykę i
kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.2. Pokrojone warzywa z
mięsem doprawić, dodać
olej i porządnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25-30 minut.
Mięso powinno być całkowicie upieczone a warzywa lekko miękkie i słodkawe.4. W międzyczasie zetrzeć
ser i pokroić
awokado w plasterki.5. Wyłożyć upieczone warzywa z
mięsem na tortille, dodać
awokado i posypać
serem. Całość skropić
sokiem z limonki, zawinąć i podawać. Jeśli lubimy roztopiony
ser, można posypać nim zimne tortille i włożyć je na moment do piekarnika, żeby
ser się rozpłynął na placku.