Wykonanie
Dla wszystkich wielbicieli ryb, coś bardziej wykwintnego..., danie idealne na walentynki, ale nie tylko. Wszak święto można
mieć również na co dzień.My bardzo lubimy
ryby i to pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Wam tatar z
łososia, choć wersji tego tatara mieliśmy już kilka, to osobiście ten najbardziej przypadł nam do gustu. Z podanych ilości wychodzi danie dla 2 osób, ewentualnie 2+1/2, jak to miało miejsce u nas, przy tym ta jedna porcja jest porcją mniejszą - dziecięcą (gdy obchodzimy walentynki we trójkę... :-)Składniki:- 200g
łososia wędzonego w cienkich plastrach- 2-3 łyżki
jogurtu naturalnego- 1 ząbek
czosnku- zielony
ogórek (kawałek)-
sól, świeżo mielony
kolorowy pieprz-
chili z młynka opcjonalnie (gdy lubimy pikantne dania, świetnie pasuje)-
koperek-
rukolaCzosnek obrać, przecisnąć przez praskę, lekko posolić, wymieszać z
jogurtem naturalnym.
Łososia pokroić w kostkę, dorzucić do
jogurtu, dodać świeżo mielony
pieprz i wymieszać.
Ogórka umyć, pokroić w cienkie, długie paski (np. obieraczką do warzyw).Na talerz wyłożyć cienkie plastry
ogórka (można je wymieszać z
chili i dopiero wówczas wykładamy), obok ułożyć kilka listków
rukoli, na nich ułożyć
łososia wymieszanego z
jogurtem (świetnie sprawdza się do tego metalowa obręcz, można użyć takiej w kształcie
serca). Posypać
koperkiem i grubo mielonym
kolorowym pieprzem. Można podawać z
pieczywem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego :-)