Wykonanie
Wszyscy
troje lubimy kluchy. W ciągu kilku dni zdążyłam zrobić dwa
razy kluski leniwe i gnocchi. Już kiedyś zdarzyło się nam zrobić gnocchi z pesto i to był dobry pomysł. Dziś zrobiłam je z sosem
serowym na bazie kremówki i
sera roquefort. I muszę przyznać, że to był naprawdę świetny. Polecam bardzo! Nawet tym którzy nie przepadają za intensywnymi
serami:) Jeśli zostanie Wam trochę gnocchi to warto wypróbować tą
sałatkę (z
rukolą).
Składniki: na gnocchi:500 g ugotowanych
ziemniakówmąka pszennaszczypta
soli1
jajkosos:szklanka
śmietany kremówkiser roquefort- ilość wg uznania
sólpieprzWykonanie:Składniki na gnocchi wymieszaj ze sobą. Dodaj tyle
mąki żeby ciasto odstawało od rąk. Dosypują ją stopniowo. Ilość
mąki może być różna. Zagnieć ciasto, uformuj wałek i krój tak jak nasze kopytka. Na każdym kluchu zrób widelcem wzorek (zroluj go lub po prostu dociśnij). Wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj ok 5 minut od wypłynięcia.SosDo garnka wlej
śmietanę kremówkę. Wrzuć
ser i powoli mieszając poczekaj aż się rozpuści. Przypraw
solą i
pieprzem.Sosem polej gnocchi. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!