ßßß
A oto przedstawiam Wam mój kolejny sukces cukierniczy! Tak, w końcu udało mi się upiec dobre eklery, co wcale nie było takie łatwe. Dlaczego? Ile razy nie podchodziłem do tego ciastka, to zawsze było coś nie tak. Zbyt spieczone z wierzchu, a niedosuszone w środku, albo wychodziły zbyt wysuszone i przy krojeniu pękały. Jednak po skomponowaniu odpowiednich proporcji składników do ciasta oraz długotrwałe wypiekanie ciasta parzonego, ale w formie profiteroli, zaowocowało słodkim sukcesem. Eklery wyszły idealne. Chrupiące i złote z zewnątrz i dobrze wysuszone w środku. Ciastka napełniłem klasycznym crème pâtissière - nie sądziłem, że jest aż tak dobry :)Sprawdzony przepis na ciasto parzone znajdziecie w zakładce #pomocnikkuchenny .ciasto (12 sztuk):2 jajka60 g masła10 g cukru100 g mąki165 ml wodyWodę, masło oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie łyżką aż składniki dobrze się połączą. Kiedy mąka dobrze się wchłonie, a ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy robota i miksując wbijać po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem dopieczenia w równych odstępach podłużne ciastka. Piec w 200ºC przez 25-30 minut. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wysuszone korpusy wyjąć z piekarnika i przy pomocy cienkiego, ostrego noża wykonać od spodu ciastek okrągły otwór. Przygotować krem.krem:4 żółtka50 g cukru170 ml mleka60 g kremówki 36%20 g mąki ziemniaczanejczekolada (do dekoracji)W rondelku umieścić mleko, ziarna wanilii oraz kremówkę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80 ° C. W tym samym czasie do drugiego rondelka wsypać cukier, dodać żółtka, połączyć dokładnie rózgą, a następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie pożądaną temperaturę (80 ° C), przelać ją do rondla z masą jajeczną i mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia aż całość znacznie zgęstnieje. Otrzymany krem odstawić do wystudzenia, a następnie napełnić nim rękaw cukierniczy z końcówką o okrągłym otworze i nadziewać eklery. Wierzch ciastem smarować rozpuszczoną czekoladą.Smacznego! :)