ßßß
Składniki:CIASTO CZERWONE180g mąki pszennej180g masła150g cukru3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki ekstraktu z waniliiczerwony barwnik spożywczy (u mnie w żelu) + opcjonalnie 1 łyżka wody do rozprowadzenia barwnikaCIASTO JASNE240g mąki pszennej240g masła200g cukru4 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z waniliicukier puder do oprószenia
Wykonanie:- składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej- najpierw należy przygotować ciasto czerwone- masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę- do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując- dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać szpatułką- na koniec dodać barwnik spożywczy (ja barwnik w żelu rozprowadzam w 1 łyżce wody), wszystko krótko, ale dokładnie wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, wyrównać- piec w 170 stopniach przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem z formy, ostudzić- całkowicie ostudzone ciasto pokroić na grube plastry, odpowiadające grubości foremki, którą będziemy wycinać kształty- w każdej kromce wyciąć serduszko, resztę ciasta można zjeść- ciasto jasne należy wykonać identycznie jak ciasto czerwone, pomijając dodatek barwnika- tą samą formę, w której piekliśmy ciasto czerwone (lub drugą taką samą) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- na dno formy wyłożyć niewielką ilość ciasta, na środku ciasta ułożyć rząd ciasno do siebie przylegających serduszek, lekko wcisnąć je w ciasto
- po bokach i na wierzchu serduszek delikatnie wyłożyć resztę ciasta jasnego, można poprosić drugą osobę o ścisłe przytrzymanie serc- nakładać ciasto małą łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, tak, żeby każda wolna przestrzeń obok serduszek została wypełniona ciastem- serduszka powinny zostać całkowicie przykryte ciastem, ale nie może go być w formie za dużo (maksymalnie 3/4 jej wysokości), więc najprawdopodobniej nieco ciasta pozostanie, można z niego przygotować np. 1-2 babeczki- ciasto piec w 170 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć delikatnie z papierem z formy, ostudzić- ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować