Wykonanie
Nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez mazurka. Mazurek z
galaretką ma delikatny smak i jest szybki w wykonaniu. Jego podstawę stanowi kruche ciasto, które przypadnie do gustu chyba każdemu.
Składniki:- 2 szklanki
mąki krupczatki,- kostka
masła,- 0,5 szklanki drobnego
cukru,- 3
żółtka,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- szczypta
soli.Dodatkowo:- opakowanie ulubionej
galaretki (polecam
wiśniową).Wykonanie:1. Z podanych składników ( z wyłączeniem
galaretki) zagniatam ciasto, które następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i formuję odpowiedni kształt.3. Ze skrawków ciasta formuję warkocz, którym oklejam brzegi mazurka.4. Piekę 15-20 minut w 180 st. C.5.
Galaretkę dokładnie rozpuszczam w 0,5 szklanki wrzącej
wody. Gdy lekko zgęstnieje (nastąpi to bardzo szybko) wlewam
galaretkę na powierzchnie mazurka i pozostawiam w chłodnym miejscu.Smacznego :)