Wykonanie
Chrupiąca i lekko ostra
rukola, miękki i słodki
buraczek, kremowy i słony
kozi ser,
orzechy laskowe i
miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość
buraków przy okazji ostatniego przepisu na
Czekoladowe Ciasto z
Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa.
Sałatkę możecie przyrządzić zarówno z pieczonych, jak i gotowanych
buraczków, jak Wam wygodniej. Nada się ona na imprezę, gdyż pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a przy tym jest niezwykle lekka i nie zapycha :) Polecam!SKŁADNIKI (na 2 osoby):2 większe garści
rukoli1 duży (lub 2 mniejsze) pieczony lub gotowany
burak100 g miękkiego
koziego sera4 łyżki siekanych
orzechów włoskich (opcjonalnie
słonecznika)SKŁADNIKI NA DRESSING:2,5 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu balsamicznego0,75 łyżeczki
miodusól i świeżo zmielony
pieprz do smakuWYKONANIE:
Burak gotowany :
buraka ugotuj w osolonej wodzie do miękkości przez około 40-60 minut (w zależności od wielkości). Wbij drewniany patyczek w środek
buraka, aby sprawdzić czy jest miękki.
Burak pieczony :
buraka zawiń w folię aluminiową, połóż na blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę (wbij drewniany patyczek w środek
buraka, aby sprawdzić czy jest miękki).
SAŁATKA:Na talerzu ułóż umytą i osuszoną
rukolę. Na nią połóż ostudzonego i pokrojonego w ćwierć-plasterki
buraka i poszarpany na małe kawałki
kozi ser.DRESSING:
Oliwę,
ocet i
miód wymieszaj dokładnie, aż się połączą w jednolity płyn. Następnie dodaj odrobinę
soli i więcej
pieprzu do smaku.Polej dressingiem
sałatkę i posyp wierzch
orzechami. Gotowe! Smacznego!