ßßß
(Inspiracja)(Składniki na jedną porcję)1/2 piersi z kaczki (ja robiłam całą, po prostu druga połowa została mi na następny dzień)1 garść rukolikilka liści sałaty lodowej1 mały ugotowany burak1 nektarynka/ brzoskwinia1 garść orzechów włoskich (lub innych- u mnie nerkowce, ale żałuję, że nie zdobyłam włoskich)Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1/2 łyżki miodu, sól, pieprzDokładny sposób przygotowania piersi podejrzałam na Kwestii Smaku :Piersi kaczki ogrzać w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piersi kaczki ponacinać "w kratkę" od strony ze skórą, nie uszkadzając mięsa. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Położyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. W sumie potrwa to ok. 12-14 minut. Następnie przewrócić mięso skórką do góry i podsmażyć ok. 2 minuty.Tak podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.Najtrudniejsze za nami. Potem już tylko wszystko kroimy, wykładamy, a składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nim naszą sałatkę bezpośrednio przed podaniem.