Wykonanie
Witam, witam....Co tam u Was, dobrze wszystko? U mnie wybornie...smacznie, najsmaczniej jak się tylko da! Jest dobrze.No to jak jest dobrze, to co sobie
będę odmawiać jeszcze większej przyjemności, a wiadomo, że ...nic tak nie umila czasu jak dobra maszkieta! Oczywiście, nie mam na myśli kremów, kremideł i innych takich, ale coś lżejszego, zdrowszego...bo dlaczego nie?Ciasto mam. Bezglutenowe. Z
jabłkami,
daktylami i
śliwkami. Pyszne, aleeeee....pyszne dla mnie i dla tych, co trochę pozmieniali w swojej diecie. Ciasto jest na
mące gryczanej i jaglanej, zatem może i smakuje inaczej. Mnie TEN smak bardzo odpowiada, zachęcam zatem do spróbowania.Inspiracja pochodzi od Barbell Kitchen . Uwielbiam ich propozycje, no i książkę, którą otrzymałam :)Polecam wszystkim!Przygotowanie: 40 min pieczenia + około 15 przygotowaniaSkładniki:1/2 szklanki
mąki gryczanej1/2
mąki jaglanejłyżeczka
sody3
jaja - u mnie ecołyżka
masła klarowanegołyżka
oleju kokosowego20
suszonych daktyli12
śliwek suszonych - pokrojone w paski4 średnie
jabłka - pokrojone w kostkęłyżeczka
cynamonu1.4 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowejDaktyle zalewa wrzątkiem, odstawiam na ponad godzinę by zmiękły, następnie szatkuję je.Tłuszcze rozpuszczam w rondelku, następnie dodaję do nich
jaja, i
daktyle, ucieram blenderem.dodaję pokrojone
śliwki oraz pozostałe składniki, dokładnie mieszam.Ciasto przekładam do formy kwadratowej 21x21, ale może też być keksówka.Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 st przez 40 minut.Enjoy!

