ßßß



ciasto naleśnikowe tradycyjne KLIK lubciasto naleśnikowe na kefirze KLIKmasa twarogowa na 10 grubiutkich sztuk:750 gramów zmielonego sera półtłustegocukier wg uznania2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%2 łyżki cukru z waniliązalewa:200 ml śmietany kremówki 30%4 jaja2 łyżki cukru z wanilią1 kopiasta łyżka cukrudodatkowo:cukier puder do posypaniaCiasto przygotowujemy na przykład wg TEGO przepisu.Twaróg ucieramy z cukrami i śmietaną na gładką masę, smarujemy naleśniki, zwijamy w rulony. Potem układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym.
Jaja miksujemy razem ze śmietaną i cukrami do połączenia składników, nie dłużej, zalewamy naleśniki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy foremkę i pieczemy do lekkiego zezłocenia wierzchu zalewy, u mnie około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego !