Wykonanie
Poezja, uwielbiamy tradycyjne, ale te ... to po prostu istna delikatność. Są bardzo sycące i rozpływają się w ustach, gorąco polecam :)
ciasto naleśnikowe tradycyjne KLIK lubciasto naleśnikowe na
kefirze KLIKmasa twarogowa na 10 grubiutkich sztuk:750 gramów
zmielonego sera półtłustego
cukier wg uznania2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%2 łyżki
cukru z
waniliązalewa:200 ml
śmietany kremówki 30%4
jaja2 łyżki
cukru z
wanilią1 kopiasta łyżka
cukrudodatkowo:
cukier puder do posypaniaCiasto przygotowujemy na przykład wg TEGO przepisu.
Twaróg ucieramy z
cukrami i
śmietaną na gładką masę, smarujemy naleśniki, zwijamy w rulony.
Potem układamy je w nasmarowanym
masłem płaskim naczyniu żaroodpornym.
Jaja miksujemy razem ze
śmietaną i
cukrami do połączenia składników, nie dłużej, zalewamy naleśniki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy foremkę i pieczemy do lekkiego zezłocenia wierzchu zalewy, u mnie około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego !