Wykonanie
sobota, 13 kwietnia 2013Dla mnie jest to ciasto IDEALNE :)Określenie „Aksamitny” najlepiej odzwierciedla jego strukturę.A domownicy przy każdym kęsie, aż do ostatniej łyżeczki wydawali wspaniałe „mmmmm”.Rosłam wtedy w oczach. Ale sama stwierdzam, tak obłędnie delikatny i aksamitny sernik
jadłam po raz pierwszy w życiu.Powstał jak większość moich przepisów jako wypadkowa wielu innych przepisów z internetu.
Składniki:1 kg drobno
zmielonego sera1 szklanka
cukrucały
budyń waniliowy6
jajek330g
śmietany 18%16g
cukru waniliowegoNa wierzch:200ml
śmietany kremówki 30%2 płaskie łyżki
cukru pudruśmietan-fix albo łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w odrobince wrzątkuewentualnie ozdoby/polewa czekoladowaPrzygotowanie:Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ser wyłożyć do miski, dodać
budyń,
cukier waniliowy i
cukier, ucierać na średnichobrotach , aż utworzą gładką masę. Następnie dodawać po 1
jajku i miksować po 30 sekund. Na sam koniec dodać po łyżce
śmietanę i zmiksować na małych obrotach. Masę
serową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik ale przez 15 minut nie otwierać jego drzwiczek. Następnie stopniowo je uchylając studzić sernik w piekarniku. Po godzinie wyciągnąć i ostudzić zupełnie już na kratce. Następnie na całą noc wstawić do lodówki. Następnego dnia ubić
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem na sztywno, na koniec dodając do niej fix, lub rozpuszczoną i ostudzona
żelatynę(co ja preferuję) i wyłożyć na nasz sernik. Można ozdobić go
czekoladą, ale zalecam stonowaną jej ilość aby nie zdominowała smaku sernika.Bon Appetit moi
drodzy i udanego Weakandu :))))
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)