ßßß Cookit - przepis na SERNIK KAJMAKOWY Z KAWOWĄ GLAZURĄ

SERNIK KAJMAKOWY Z KAWOWĄ GLAZURĄ

nazwa

Wykonanie

Jakby nie patrzeć, KOCHAM serniki!!!! WSZYSTKIE i prawie BEZ WYJĄTKU!!! Ostatnio ekscytuję się wersjami smakowymi, a kajmakowa należy do moich faworytek. To już druga odsłona sernika krówkowego w blogu - każda jest inna, każda pyszna. Nie umiem wskazać, którą wolę, a w planach na (nienajbliższą) przyszłość mam kolejną:-). W ramach braku chęci do walki z lenistwem, polubiłam serniki bez spodów. Zawsze to mniej pracy i kalorii przy okazji również...:-). Masa serowa musi mieć jednak właściwą konsystencję. W tym przypadku jest idealna - ani jedna kropelka nie wyciekła przez dno tortownicy. A gdyby dla kogoś, spód okazał się niezbędny, oczywiście może dodać, choćby taki jak TU .
Prawdziwie wiosennego weekendu! :-)
źródło: kompozycja własna na bazie wszystkich zebranych dotychczas sernikowych doświadczeń
Składniki na tortownicę o śr. 24cm:
Sernik - wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
1 kg sera na serniki
510 g masy kajmakowej (tyle jest w dużej puszce)
1/2 szklanki cukru
4 duże jaja
200g śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 plaskie łyżki mąki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Polewa kawowa:
200g gęstej śmietany 18%
2 łyżki wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Sernik:
Do misy miksera wkładamy ser, masę kajmakową, cukier, mąkę, ekstrakt z wanilii i mieszamy na gładką masę. Następnie kolejno dodajemy jaja, cały cas mieszając. Na końcu wlewamy śmietankę. Ponownie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz, wypuszczając papier pod nią na zewnątrz. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową. Nasz sernik przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperatutrze 175C. Następnie obniżamy ją do 120C i pieczemy kolejne 90 minut. Na 10-15 minut przed końcem, wierzch sernika smarujemy polewą kawową.
Polewa kawowa:
Kawę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Śmietanę mieszamy z cukrem oraz naparem kawowym.
Uwagi:
Upieczony sernik studzimy i po zdjęciu obręczy tortownicy wstawiamy na min. kilka godzin do lodówki.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/04/sernik-kajmakowy-z-glazura-kawowa.html