Wykonanie
Jakby nie patrzeć, KOCHAM serniki!!!! WSZYSTKIE i prawie BEZ WYJĄTKU!!! Ostatnio ekscytuję się wersjami smakowymi, a kajmakowa należy do moich faworytek. To już druga odsłona sernika
krówkowego w blogu - każda jest inna, każda pyszna. Nie umiem wskazać, którą wolę, a w planach na (nienajbliższą) przyszłość mam kolejną:-). W ramach braku chęci do walki z lenistwem, polubiłam serniki bez
spodów. Zawsze to mniej pracy i kalorii przy okazji również...:-). Masa serowa musi
mieć jednak właściwą konsystencję. W tym przypadku jest idealna - ani jedna kropelka nie wyciekła przez dno tortownicy. A gdyby dla kogoś, spód okazał się niezbędny, oczywiście może dodać, choćby taki jak TU .Prawdziwie wiosennego weekendu! :-)
źródło: kompozycja własna na bazie wszystkich zebranych dotychczas sernikowych doświadczeńSkładniki na tortownicę o śr. 24cm:Sernik - wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej:1 kg
sera na serniki510 g masy kajmakowej (tyle jest w dużej puszce)1/2 szklanki
cukru4 duże
jaja200g
śmietanki kremówki 30 lub 36%3 plaskie łyżki
mąki2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPolewa kawowa:200g gęstej
śmietany 18%2 łyżki wrzątku2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
cukruWykonanie:Sernik:Do misy miksera wkładamy
ser, masę kajmakową,
cukier,
mąkę, ekstrakt z
wanilii i mieszamy na gładką masę. Następnie kolejno dodajemy
jaja, cały cas mieszając. Na końcu wlewamy
śmietankę. Ponownie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz, wypuszczając papier pod nią na zewnątrz. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę
serową. Nasz sernik przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperatutrze 175C. Następnie obniżamy ją do 120C i pieczemy kolejne 90 minut. Na 10-15 minut przed końcem, wierzch sernika smarujemy polewą
kawową.Polewa kawowa:
Kawę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
Śmietanę mieszamy z
cukrem oraz naparem
kawowym.Uwagi:Upieczony sernik studzimy i po zdjęciu obręczy tortownicy wstawiamy na min. kilka godzin do lodówki.
Życzę Wam Smacznego! :-)