ßßß
spód : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. Czekoladę łamiemy na kostki, roztapiamy i studzimy chwilę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. W innej misce ubijmy jajko na sztywną pianę. Na zmniejszonych obrotach miksera łączymy utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą.Gładką masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem, wyrównujemy powierzchnię i układamy nasączone w kawie biszkopty, wciskając je do połowy w masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, aby spód zastygł.masa serowa : Do misy miksera wkładamy ser twarogowy razem z mąką. Ucieramy mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijamy po kolei jajka miksując przez około pół minuty po każdym kolejnym jajku. Na koniec dodajemy śmietankę, ekstrakt z wanilii i jeszcze chwilę miksujemy.Przygotowaną masę delikatnie wylewamy na spód, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na kratce piekarnika w środkowej jego części. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne półtorej godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie.wierzch : Gęstą śmietanę mieszamy z cukrem. Sernik, gdy minie czas pieczenie, wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na nim śmietanę równą warstwą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na następne 15 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i ustawiamy na kratce do ostudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny, zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao lub cukrem pudrem.