Wykonanie

Zupa kwasek to tradycyjna zupa regionu kujawsko-pomorskiego, którą gotowano w listopadzie i grudniu, gdy w każdym domu
kiszono kapustę,a
młoda kapusta wydzielała dużo
soków. Ta troszkę zapomniana polska zupa była jedzona na wsi podczas wielkiego postu. Cechą charakterystyczną było gotowanie jej na samej wodzie, przez co staje się niskokaloryczna, jednocześnie dostarcza organizmowi wiele niezbędnych do funkcjonowania witamin i minerałów. Dla jeszcze bardziej dietetycznej odmiany tej zupy można zrezygnować z
mąki. Podajemy ją z prażuchą,smażonymi
ziemniakami, kluskami lanymi lub
makaronem.składniki:sok z 1kg
kapusty kiszonej (około 300 ml)2l
wody1/2 szklanki
śmietany2 łyżki
mąki2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
majerankuWodę gotujemy z
sokiem z
kapusty, listkami laurowymi i
zielem angielskim około 15 minut, by kwasek przeszedł smakiem
ziół.Jeżeli to wersja postna, to najpierw gotujemy kości w wodzie lekko osolonej (1/2 łyżeczki) około 40 minut, aż będą się rozpadać, następnie odcedzamy
wywar i dodajemy do niego kwasek z
ziołami i gotujemy 15 minut. Dalej już postępujemy tak samo.W tym czasie przygotowujemy zaklepkę z
mąki i
śmietany- mieszamy
mąkę w
śmietanie do gładkości (nie chcemy w zupie grudek), dodajemy nieco kwasku aby zahartować zaklepkę i wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze minutę aby
mąka straciła surowość. Na koniec dodajemy
majeranek i gotowe:)