ßßß Cookit - przepis na kwasek wielkopostny

kwasek wielkopostny

nazwa

Wykonanie

Zupa kwasek to tradycyjna zupa regionu kujawsko-pomorskiego, którą gotowano w listopadzie i grudniu, gdy w każdym domu kiszono kapustę,a młoda kapusta wydzielała dużo soków. Ta troszkę zapomniana polska zupa była jedzona na wsi podczas wielkiego postu. Cechą charakterystyczną było gotowanie jej na samej wodzie, przez co staje się niskokaloryczna, jednocześnie dostarcza organizmowi wiele niezbędnych do funkcjonowania witamin i minerałów. Dla jeszcze bardziej dietetycznej odmiany tej zupy można zrezygnować z mąki. Podajemy ją z prażuchą,smażonymi ziemniakami, kluskami lanymi lub makaronem.
składniki:
sok z 1kg kapusty kiszonej (około 300 ml)
2l wody
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mąki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
Wodę gotujemy z sokiem z kapusty, listkami laurowymi i zielem angielskim około 15 minut, by kwasek przeszedł smakiem ziół.
Jeżeli to wersja postna, to najpierw gotujemy kości w wodzie lekko osolonej (1/2 łyżeczki) około 40 minut, aż będą się rozpadać, następnie odcedzamy wywar i dodajemy do niego kwasek z ziołami i gotujemy 15 minut. Dalej już postępujemy tak samo.
W tym czasie przygotowujemy zaklepkę z mąki i śmietany- mieszamy mąkę w śmietanie do gładkości (nie chcemy w zupie grudek), dodajemy nieco kwasku aby zahartować zaklepkę i wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze minutę aby mąka straciła surowość. Na koniec dodajemy majeranek i gotowe:)
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2016/02/k.html