ßßß
Składniki:700 g kapusty kiszonej2/3 szklanki suszonych grzybów1 liść laurowy4 ziarenka pieprzu4 ziarenka ziela angielskiegodo zasmażki: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąkiKapustę przekładamy do garnka i zalewamy wodą - tak żeby cała była przykryta. Gotujemy aż zacznie robić się miękka i odcedzamy z wody (wymieniamy wodę, po odcedzeniu wlewamy nową, znowu tak żeby przykryła kapustę). Wsypujemy suszone grzyby, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i dodajemy liść laurowy. Kapustę gotujemy niemalże do wygotowania całej wody. Gdy jest całkowicie miękka, a wody zostało niewiele - na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Do tego dolewamy łyżkę wazową wody z kapusty, mieszamy i wlewamy do naszej kapusty - cały czas mieszając.Co jeśli w trakcie gotowania kapusta wydaje się za kwaśna?Wtedy jeszcze raz wymieniamy wodę - wylewamy tą w której się gotuje i wlewamy nową.Czym zastąpić suszone grzyby?Jeśli nie masz suszonych grzybów - proponuję dodać pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki, świetnie się będą komponować z kapustą.Smacznego:)