Wykonanie
Tradycyjne pączki nadziane
marmoladą wieloowocową.

Składniki:
ciasto drożdżowe:pół kilograma
mąki pszennej1 szklanka ciepłego
mleka5 łyżek
oleju4 czubate łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego25 g
drożdży2
jajkaszczypta
soli1 łyżka
spirytusu lub
octuolej do smażenia (ja
daję po połowie
olej rzepakowy i
smalec)
lukier z
soku z cytryny i
cukru pudrumarmolada wieloowocowa

Do ciepłego
mleka kruszymy
drożdże, dodajemy
cukier zwykły i
cukier waniliowy i 2 łyżki
mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy
jajka,
olej,
sól,
spirytus lub
ocet, oraz
mąkę wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jak ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na mniejsze kawałki tak gdzieś po 50 g każdy. Formujemy zgrabne kule, u mnie jakieś trochę krzywawe. Zostawiamy na stolnicy by podrosły przykrywamy ściereczką. W wysokim rondlu podgrzewamy
olej, wkładamy partiami nasze pączki, pieczemy na złoty kolor z obu stron, sprawdzamy patyczkiem czy są dopieczone. Odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Do szprycy przekładamy
marmoladę i dłuższą końcówką napełniamy ciepłe pączki. Każdego pączka polewamy lukrem zrobionym z
soku z cytryny oraz
cukru pudru, możemy udekorować
skórką pomarańczową. Z tej porcji wyszło mi 19 średnich, pysznych pączków.SMACZNEGO

