Wykonanie
Witam dzisiaj amatorów domowej kawiarenki. Proponuję mięciutkie ciacho, puszyste i wilgotne zarazem. Jeśli
biszkopt upiecze się w przeddzień to przygotowanie takiego ciasta jest bardzo szybkie i przyjemne. Polecam!


Przepis na dużą formę o wymiarach około 25 cm x 39 cmPotrzebujesz:
biszkopt z 5 jaj LINK (na mniejszą formę) lub
biszkopt z 8 jaj LINK lub
biszkopt kakaowy LINK lub
biszkopt owsiany LINK
brzoskwinie z
syropu lub słodkie świeże5-6
białek250 ml
cukru drobnego (szklanka)1 łyzka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej lub 1
budyń waniliowyaromat według uznani aszczypta
soliokoło 150 ml przegotowanej chłodnej
wodysok z połowy
cytrynyłyżeczka
cukru (opcjonalnie)PrzygotowanieLINK do przygotowania na filmieZaczynam od nasączenia wystudzonego
biszkoptu. Można użyć
syropu z
brzoskwiń, jeśli nie jest zbyt gęsty. Gęstym można smarować przekrojony porowaty płat, dlatego użyłam ponczu, według składników powyżej, by lepiej się wchłonął.

Wykładam
owoce niedbale osączone.

Ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywno. Kiedy dobrze ubite, dodaję partiami
cukier - mniej więcej na 4-5
razy. Kiedy masa jednolita, błyszcząca, dodaję
mąkę ziemniaczaną i aromat -a jeśli jest to
budyń aromat jest zbędny. Miksuję krótko tylko do połączenia i wykładam masę
białkową na
owoce.

Łyżką robię szybko łatwe kleksy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika z temperaturą 165 stopni C, grzałka góra-dół i piekę około 30 minut.

Kiedy wierzch się przyrumieni, wyłączam grzanie i zostawiam ciasto na 30 minut w uchylonym piekarniku.

Jeśli chcecie uzyskać efekt
bezowy na jedno
białko trzeba dać około 75 ml
cukru i zapiekać ciasto około godziny w 140 stopniach C.Życzę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika