ßßß Cookit - przepis na Syrop cytrynowy

Syrop cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Domowy syrop cytrynowy to świetny dodatek do wody. Jeśli zaś użyjemy gazowanej wody mineralnej, otrzymamy smaczną, intensywną lemoniadę. Syrop możemy użyć również do naleśników, pancakesów, budyniu czy innych deserów.
4 cytryny - skórka + sok (1 szklanka)
1/2 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzaniu się syropu)
szczypta soli
ew. żółty barwnik spożywczy (bez niego syrop będzie miał słomkowo żółtą barwę, mniej więcej taką, klik)
Cytryny porządnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę a następnie wyciskamy sok. Łącznie powinniśmy mieć szklankę soku (jeśli cytryny są mało soczyste i nie mamy pełnej szklanki soku, albo wyciskamy ich więcej, albo dodajemy więcej wody, albo zmniejszamy ilość cukru). Sok przecedzamy przez sitko, by pozbyć się pestek i fragmentów miąższu.
Zagotowujemy go wraz ze startą skórką, wodą, cukrem, solą i fruktozą. Gotujemy ok. 10 min, co jakiś czas mieszając, by cukier się rozpuścił. Następnie możemy dodać żółty barwnik.
Syrop przecedzamy przez drobne sito, by pozbyć się startej skórki i przelewamy do butelki lub słoika. Studzimy postawiony na zakrętce.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/11/Syrop-cytrynowy.html