Wykonanie
Domowy
syrop cytrynowy to świetny dodatek do
wody. Jeśli zaś użyjemy gazowanej
wody mineralnej, otrzymamy smaczną, intensywną lemoniadę.
Syrop możemy użyć również do naleśników, pancakesów, budyniu czy innych deserów.
4
cytryny - skórka + sok (1 szklanka)1/2 szklanki
wody1 i 1/2 szklanki
cukru1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzaniu się
syropu)szczypta
soliew.
żółty barwnik spożywczy (bez niego
syrop będzie miał słomkowo żółtą barwę, mniej więcej taką, klik)
Cytryny porządnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę a następnie wyciskamy sok. Łącznie powinniśmy
mieć szklankę soku (jeśli
cytryny są mało soczyste i nie mamy pełnej szklanki soku, albo wyciskamy ich więcej, albo dodajemy więcej
wody, albo zmniejszamy ilość
cukru). Sok przecedzamy przez sitko, by pozbyć się pestek i fragmentów miąższu.Zagotowujemy go wraz ze startą skórką,
wodą,
cukrem,
solą i fruktozą. Gotujemy ok. 10 min, co jakiś czas mieszając, by
cukier się rozpuścił. Następnie możemy dodać żółty barwnik.
Syrop przecedzamy przez drobne sito, by pozbyć się startej skórki i przelewamy do butelki lub słoika. Studzimy postawiony na zakrętce.